Barack Obama arra törekszik, hogy a demokraták a szenátus mellett a 2014-es, "félidős" választásokon a képviselőházat is az ellenőrzésük alá vonják, mert így valóra válhat az amerikai elnök liberális programja és megszilárdulhat a politikai öröksége - írt vasárnap a The Washington Post. 

A lap szerint ez fordulatot jelent az elnök politikájában, aki eddig kompromisszumokat kötött vagy vádaskodott, de sohasem kampányolt a kongresszus összetételének megváltoztatásáért. "Nem tudom a kongresszust rákényszeríteni arra, hogy helyesen cselekedjen. Az amerikaiak azonban talán képesek lesznek erre" - nyilatkozott Obama, amikor pénteken bejelentette, hogy kurdarcba fulladtak az automatikus büdzsécsökkentés elkerüléséről folytatott tárgyalások. Az elnök a republikánusokat hibáztatta azért, hogy a költségvetési év végig 85 milliárd dollárral szűkítik a szövetségi közszféra kiadásait.

Ugyanígy az ellenzéki pártot okolja azért is, hogy nem tudja végrehajtani programjának legnépszerűbb elemeit, így a fegyvertartás megszigorítását, a bevándorlásügy reformját, a klímaváltozással szembeni fellépést, és a minimálbér emelését. Ha 2014-ben sikerül megfordítania a 2010-es "félidős" választások nyomán kialakult és a 2012-es választásokon megerősített status quót, vagyis azt, hogy a felsőház a demokratáké, az alsóház pedig a republikánusoké, akkor két éve marad célkitűzéseinek "bebetonozásához". A demokratáknak a képviselőházban csak 17 mandátum elhódítására van szükségük, hogy visszaszerezzék a bő két évvel ezelőtt elvesztett többségüket.

A lap rámutatott, hogy Obama csaknem azonnal a novemberi újraválasztása után belekezdett a terv végrehajtásába. Az elnök a 2014-es törvényhozási választási kampánnyal kapcsolatban erre az évre már nyolc adománygyűjtő rendezvényre kötelezte el magát. 2009-ben, a "félidős" vereséget megelőzően csak két ilyenen vett részt.

A kongresszusi választási kampányra készülve újra életre kelt az Obama első, 2008-as választási győzelme nyomán passzívvá vált Organizing for Action (OFA) elnevezésű szervezet. Az OFA, amelynek élén Jim Messina, az elnök újraválasztási kampányának menedzsere áll, jelenleg 500 ezer dolláros adományokat próbál meg begyűjteni az elnök fő támogatóitól.

"Ha a 2012-es választás Obama elnökről tartott referendum volt, akkor 2014 a Tea Party (ultrakonzervatív mozgalom) uralta kongresszusról való népszavazás lesz" - jelentette ki Steve Israel, a demokraták kongresszusi kampánybizottságának elnöke.  "Nézzék meg, mit csinál. Most már nem is tárgyal. Politikai színház az egész" - nyilatkozott Obama taktikájáról Brendan Buck, a képviselőház republikánus elnökének szóvivője. Maga John A. Boehner, képviselőházi republikánus elnök januárban úgy nyilatkozott: Obama arra törekszik, hogy második ciklusa alatt "megsemmisítse" a Republikánus Pártot.

A The Washington Post ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy a történelmi félmúlt amerikai elnökei közül Franklin D. Roosevelt óta csak Bill Clintonnak sikerült a második elnöki ciklus félidejében a maga javára billenteni a kongresszusi mérleg nyelvét. Ám Clinton népszerűségi mutatója az 1998-as fordulat előtt 65 százalékon állt, ami 14 százalékponttal magasabb, mint Obama jelenlegi támogatottsága. És a jelenlegi elnök 51 százalékával szemben Roosevelt 60 százalékon állt második mandátuma idején, amikor pártja 71 mandátumot bukott el a "félidős választáson".