Először szenvedett komoly sérülést Angela Merkel "vaskancellári" mítosza a német Stern magazin szerint, amely az RTL televízióval közösen tegnap tett közzé egy felmérést. Annak eredménye ugyanis azt mutatta, hogy a megkérdezett németek többsége, 54 százaléka nem bízik Merkel szóvivőjének szavaiban, amelyben a bankbetétek teljes biztonságát hangsúlyozta. A németeknek csak 41%-a vallotta azt, hogy bízik a betéti megtakarítások biztonságában. 

A felmérést március 18-22 között végezték, azaz akkor, amikor folyamatosan változott a ciprusi mentőcsomag azon feltétele, hogy a ciprusi bankbetétek 100 ezer euró alatti, illetve feletti részére milyen mértékű veszteséget hárítanának. Végül a most hétvégén született megállapodás "békén hagyta" a 100 ezer euró alatti betéteket, a friss hírek szerint azonban az afelettiek akár 40-80%-os mértékű veszteséggel is kénytelenek lesznek szembe nézni.

A német betétesek aggodalma múltbeli sérelmekre vezethető vissza - emlékeztet a Reuters. Előbb az 1920-as évekbeli hiperinfláció erodálta a betétesek pénzét, majd 1948-ban a második világháború után a valutareform okozott komoly veszteségeket.

Különösen érdekes, hogy hat hónappal a szeptemberi német választások előtt a német betétesek több mint fele nem hisz Merkel betéti ügyben nyugtató szavainak. Hozzá kell azonban tenni, hogy közben a magazin felmérése szerint Merkel konzervatív pártjának népszerűsége 1%-ponttal 41%-ra nőtt. Közben a koalícióban részt vevő FDP népszerűsége nem érné el a bejutáshoz szükséges 5%-os küszöböt, a legnagyobb ellenzéki erő, a szociáldemokraták 24%-ot, a zöldpárt 14%-ot kapna. Mindez tehát azt is jelenti, hogy egyik párt sem tudna most többséget szerezni egyedül a német parlamentben.

Érdemes megjegyezni, hogy a ciprusi megoldást részben azért választotta (kényszerítette) a nemzetközi közösség, mert az ország bankrendszere rendkívül nagyra nőtt, kezelhetetlenné vált (a bankrendszer együttes mérlegfőösszege a ciprusi éves GDP mintegy nyolcszorosára hízott). Ebből a szempontból különösen érdekes lehet majd az, hogy azon nyugati országok betétesei hogyan reagálnak, amelyekben a bankrendszerek mérete sokszorosa az adott ország GDP-jének (pl. Luxemburg, Anglia). Tegnap a Nemzetközi Valutaalap az olasz bankrendszer erős sokktűrő képességére, viszonylag stabil bankrendszeri helyzetére utaló közleményt tett közzé, nyugtatandó az olasz betéteseket.