A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke szerint a szektorban a vállalkozók többsége tisztességes, apróbb hibák, kisebb szabálytalanságok ugyanakkor előfordulnak.


Március 15-én ünnepelte egy éves születésnapját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, amely azt szerette volna elérni, hogy nyitott legyen a fogyasztók és a média a felé, ezen az úton pedig sikerült elindulni – jelentette ki a Kossuth Rádióban a szervezet elnöke. Oravecz Márton hozzátette: a hivatal célja, hogy olyan rugalmas, az alapfeladatokat folyamatosan ellátó intézmény legyenek, amely az ország bármely területén képes a lehető legrövidebb időn belül intézkedni.

A közelmúlt élelmiszerbotrányaival kapcsolatban megjegyezte: a szektorban a vállalkozók többsége tisztességes, apróbb hibák, kisebb szabálytalanságok ugyanakkor előfordulnak. A hivatal emberei ezért időről időre ellenőriznek, ha kell, bírsággal szankcionálnak – magyarázta. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke kiemelte: akad olyan része az élelmiszerláncnak, amely az azonnali nyereség és a profitmaximalizálás miatt „ügyeskedik”. Emiatt hozták létre a Kiemelt Ügyek Igazgatóságát, amely országos szinten azonnal bevethető, és a társhatóságokkal is szoros kapcsolatot ápol – mutatott rá.
Húsvéti ellenőrzés az élelmiszerüzletekben
Képgaléria

A tervekkel kapcsolatban megjegyezte: az informatikai rendszer fejlesztése fontos prioritás, emellett igyekeznek fenntartani a rugalmasságot, és azt a képességet, hogy szükség esetén azonnal tudnak reagálni. Oravecz Márton közölte: az élelmiszerbiztonság szabályozása az Európai Unió területén azonos jogszabályi keretek között történik, az unió pedig közvetlenül ellenőrzi a rendeletek betartását, így szakembereik folyamatosan felülvizsgálják a hatóság munkáját.