A Huszti járásban található természetvédelmi övezet pusztulásának problémájával foglalkozó kérdés ma már sajnos csak retorikai – megnyugtató válasz, megoldás úgysem érkezik rá.

Eduard Turisz, az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) erdőgazdálkodási tanszékének docense szerint nem azért pusztul a Nárciszok völgye, mert senkit sem érdekel a csodálatos hely, épp ellenkezőleg: elkönyvelték mint kárpátaljai gyöngyszemet, melyet csak csodálni lehet.

A tudós szerint a völgy elenyészésének az oka, hogy nem foglalkoztak a nárciszpopuláció tudományos tanulmányozásával:

– A Nárciszok völgye nem természeti, hanem antropogén képződmény. Erre jó néhány bizonyítékot találunk. A nárcisz a magas hegyvidékeket kedveli. A völgy nem ideális terület az elterjedéséhez. Csupán a jégkorszakban nyílt völgyben, azután ismét a hegyvidékek felé terjedt. A völgyszakaszokban nem sok példánya maradt. A nárcisz csak a terület földjeinek megművelése következtében terjedt el a térségben. Amikor a Kőrösös (Kiresi) községhez tartozó terület Csehszlovákia része volt, az állami tiltás ellenére az emberek aktívan hasznosították az ottani földeket. Akkoriban a helyi lakosok nagyon figyeltek a természeti kincsekre és megóvták azokat, ezért a Nárciszok völgye abban az időben pompázott. Manapság sok turista csodálkozik azon, hogy milyen kevés a virág, s igyekeznek magyarázatot találni a jelenségre – mondta Eduard Turisz

– Számomra csalódást okozott a Nárciszok völgye. Arra számítottam, amit az interneten olvastam róla: valódi virágmezőre. Ehhez képest csak egy fű borította, fűzfával és néhol kevés nárcisszal benőtt mezőt találtam – sajnálkozott Veronika Brudka turista.

A kutató szerint a természetvédelem nálunk kimerül a bírságok megszabásában. Bár a törvény világosan szól arról is, hogy egy természetvédelmi táj elkülönítésénél pontosan ismerni kell, mit őriznek ott, valamint átfogó tervet kell készíteni arról, hogyan őrzik majd a védett példányokat. Azonban ilyen tervezet addig nem létezhet, amíg nem tanulmányozzák szakszerűen a nárciszt.

– A völgyet csak bizonyos eljárások menthetik meg. Először is rendszeresen le kellene kaszálni a területet. Másodsorban be kellene indítani a regenerálási folyamatokat, mert a völgyben mocsarasodás figyelhető meg. A növény megújítása úgy érhető el, ha kiássák a hagymáját, szétvágják, kiszárítják és újra elültetik azt. A hegyekben az időjárási viszonyok biztosítják a növény megújulásához vezető úgynevezett stresszhelyzeteket, a völgyben magának az embernek kell kialakítania ezeket – magyarázza a biológus.

A természeti látványosságnak számító völgy még megmenthető. De a mentés mindannyiunk feladata: nemcsak gyönyörködni kell a virágokban, hanem tanulmányozni a fajt és létezésének körülményeit, hiszen nekünk is fontos, hogy unokáink is lássák a Nárciszok völgyét.

A transkarpatia.net nyomán