Elképesztő gyengeséget mutat a forint. Miközben az amerikai részvénypiac új történelmi csúcsra emelkedik és gyakorlatilag a befektetők mindent hajlandóak megvenni, ami kockázatos, a mi magyar fizetőeszközünk szép halkan megint megütötte a háromszázas szintet az euróval szemben. Aggasztó jelek ezek, melyek okát nagy valószínűséggel magyarspecifikus tényezők magyarázzák. A piac egyértelműen rosszul fogadja a jegybank élén történő változásokat, és kockázatosnak tart egy esetleges újabb devizahiteles mentőakciót.

18:57

Az esti órákra végül csak megcsípte a lélektani háromszázas szintet a forint. Nagyon jó a hangulat a világban, így az, hogy a hazai fizetőeszköznek sikerült utoljára tavaly nyáron látott szintekre gyengülni, kifejezetten rossz hírnek számít. Mi lenne, ha hirtelen elromlana a hangulat és nagyobb tételben kezdenének el a forint ellen játszani? Az IMF kártyát már előttük, miközben a jegybank hitelességét megkérdőjelező kommentárokból sem lehet sok jót kiolvasni.

18:14

Néhány filléres közelségbe került ma a forint euróval szembeni jegyzése a kereskedés során. A forint ugyan nem lépte át a lélektaninak tűnő akadályt, de jól láthatóan gyengülő pályán mozog március 1-je óta.

A forint gyengülésében számos magyar specifikus hír bejelentése is szerepet kapott. Ilyen például a új devizahiteles mentőcsomag előkészítésének a híre, mely szerint a legrosszabb helyzetben lévő devizahitelesek megmentésekor az MNB devizatartalékaihoz is hozzányúlhatnak. Gyuris Dániel, a Bankszövetség megbízott vezetőjének nyilatkozata szerint a bankok is nyitottak az eladósodott ügyfelek megsegítésében. Több piaci szereplő negatívan értékelheti ezeket a fejlemények pontos konkrétumok hiányában.

Ezen kívül a befektetők továbbra is aggódhatnak az új jegybanki vezetés miatt is, hiszen sajtóinformációk szerint "unortodox" gazdasságlélénkítő lépések bevezetését tervezik, melynek szintén lehet forintgyengítő hatása is. Nem nyugtathatja meg a kedélyeket az sem, hogy Matolcsy György jegybankelnök az NGM éléről távozva még átírta a jegybank alapító okiratát, melynek segítségével nagyobb hatalommal ruházta fel magát az MNB élén, és korlátozta az alelnökök jogköreit.

Szíjjártó Péter egy mai nyilatkozatával azonban próbálta a piacokat is nyugtatni, mivel szerint nem  jó ötlet az exportőrök támogatása gyenge forint révén, hiszen a devizaadósokra az komoly terhet jelentene. Bár ha sikerül a devizahiteleseket megsegítenie, akkor elhárulhat a Szijjártó Péter által említett akadály.

Nagyot ugrott ma a zloty is

Nem volt jó napja ma a zlotynak sem, mivel kora délután egy nagyobb szökkenést mutatott be a kurzus az euróval szemben. A nagyjából 1 százalékos gyengülés mögött a lengyel jegybank kamatdöntő ülése húzódik. A Monetáris Tanács az elemzők többségét is meglepve nem 25 bázisponttal, hanem 50 bázisponttal 3,25 százalékra vágta vissza az alapkamatot, ami ennyire alacsony még soha nem volt.

Ettől függetlenül márciusban a forint már nagyjából 1,5 százalékot veszített az értékéből, míg a zloty nagyjából ott jár, ahol a hónapba belevágott, hiába pattant ma egyet az EURPLN árfolyama.