Matolcsy György szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a következő hat évben jobban teljesíthet, mint a megelőző időszakban.

MTI - A jegybankelnök-jelölt kinevezés előtti meghallgatásán, az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt pénteken elmondta: nem híve annak, hogy a jegybank elzárkózzon, helyette azt tartja szükségesnek, hogy nyitott és együttműködő legyen, partneri viszonyra törekedjen a kormánnyal.

Ezért szerinte helytelen, ha a kabinet képviselője nem lehet jelen a monetáris tanács ülésein. Matolcsy György hozzátette: már a 2008-as válság előtt is súlyosan hibás stratégia volt a jegybanki elzárkózás, azóta pedig véleménye szerint nem is követhető.

Az eddigi gazdasági miniszter annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az MNB a következő hat évben jobban teljesíthet, mint az előző időszakban, ezzel pedig hozzájárulhat az ország jobb teljesítményéhez is. Balog Ádám, az MNB alelnökjelöltje hangsúlyozta: a jegybank fontos feladata a pénzügyi stabilitás védelme, ezért is fontos, hogy a monetáris tanács elé jól előkészített anyagokat tegyenek le.