Martonyi János, külügyminiszterhez fordult az Amnesty International (AI), tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az ENSZ-konferencián hatékony, erős emberi jogi garanciákat tartalmazó fegyverkereskedelmi szerződés szülessen.

(MTI) - A jogvédő szervezet hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, az ENSZ március 18. és 28. között tartja a fegyverkereskedelmi szerződésről (ATT) szóló zárókonferenciát.

 Mint kiemelték: a tárgyalásokon Magyarországnak határozottan kell képviselnie a nemzeti és az uniós álláspontot. A szervezet szerint olyan nemzetközi szerződésre van szükség, amely vonatkozik a hagyományos fegyverek és lőszerek mindennemű nemzetközi kereskedelemére, szállítására és tranzakciójára, továbbá megköveteli az államoktól, hogy blokkoljanak minden olyan szállítmányt, amely az emberi jogok megsértéséhez járulhat hozzá. Továbbá kötelezni kell a feleket arra, hogy minden egyes ügylet esetén szigorú kockázat-felmérést vezessenek be, valamint nyilvánosan hozzáférhető éves nemzeti jelentéseket készítsenek - fejtette ki az AI, amely a külügyi tárca vezetőjének küldött levelében részletes ajánlásait is elküldte.

"Miközben a világon nagyjából percenként lesz valaki fegyveres erőszak áldozata, számos országba könnyebb igazi fegyvert importálni, mint játék pisztolyt. Egy erős szabályozás segítségével rengeteg emberéletet lehetne megmenteni" - idézték Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatójának szavait.