Március 12-én, kedden kezdődik az új katolikus egyházfőt megválasztó konklávé - jelentette be pénteken Federico Lombardi, a Vatikán szóvivője.A szóvivő korábban azt mondta, hogy "talán már húsvétra új pápa vezetheti az egyházat". 

A Vatikánban tanácskozó bíborosok az ötödik ülésnapon döntöttek a konklávé időpontjáról. A 115, nyolcvan évnél fiatalabb pápaválasztó bíboros március 12-én kezdi meg az új egyházfő megválasztását. Kedden délelőtt a pápaválasztók a római Szent Péter-bazilikában celebrálnak szentmisét a pápa megválasztásáért (pro eligendo Pontifice), délután pedig bevonulnak a konklávé hagyományos helyszíneként ismert Sixtus-kápolnába, ahol több körben szavazva megválasztják a 266. egyházfőt.

Azt, hogy a bíborosok készen állnak a konklávé dátumának bejelentésére Federico Lombardi szóvivő már megelőlegezte korábbi sajtótájékoztatóján. Lombardi arra emlékeztetett, hogy a konklávé az apostoli szék megüresedése utáni 15-20. napon szokta kezdetét venni. XVI. Benedek azonban a február 28-i lemondása előtt három nappal saját kezdeményezésére (motu proprio) apostoli rendelkezést adott ki, amellyel lehetőséget adott a bíborosoknak a határidő lerövidítésére. A bíborosok a konklávé korábbi megrendezéséről döntöttek.A döntésről szavazást tartottak, ez azonban titkos volt, így nem tudni, hány bíboros szorgalmazta a konklávé előbbre hozását és hányan ellenezték ezt.

Olasz sajtókommentárok szerint a konklávé korábbi kezdetét az olasz és a kúrián dolgozó bíborosok szorgalmazták a külföldi, Vatikánon kívüli bíborosokkal szemben. Utóbbiak az eredeti 15-20 napos határidő tiszteletben tartását javasolták, indítványozva az összes függőben levő egyházi kérdésnek, többek között a Vatileaks-dossziénak a konklávé előtti megtárgyalását.

A bíborosok vasárnap Róma különböző templomaiban celebrálnak szentmisét a konklávéért: Erdő Péter esztergom-budapesti érsek a Santa Balbina-templomban az Aventinus-dombon. A pápaválasztók a konklávé előtt egy nappal vonulnak be vatikáni szálláshelyükre a Szent Márta-házba. A megválasztása utáni első napokban itt fog lakni az új pápa is - mondta el Lombardi.

A konklávé napjaiban a bíborosok kizárólag a Szent Márta-ház és az innen 700 méterre levő Sixtus-kápolna területén tartózkodhatnak. Szigorú titoktartás kötelezi őket. A 115 pápaválasztó átlagéletkora 72 év, több mint fele európai.  Az egyházfő megválasztásához kétharmados többség, azaz legalább 77 szavazat kell. Az egyház történetében ez lesz a 75. konklávé, és az 51., amelyet a Vatikánban rendeznek.

XVI. Benedek 2005-ös megválasztásakor a bíborosok április 18-én vonultak be a Sixtus-kápolnába. Ugyanazon a napon este 20 órakor szállt fel először a fekete füst a Sixtus-kápolna kéményéből. Fekete volt a füst másnap délelőtt is, a pápa megválasztását jelző fehér füst 19-én 17 óra 56 perckor szállt fel. Ez volt az egyik leggyorsabb pápaválasztás. XVI. Benedek pápa február 28-án mondott le a római katolikus egyházfői tisztségről. Talán már húsvétra új pápa vezetheti az egyházat - jelentette ki korábban a szentszéki szóvivő, aki szerint XVI. Benedek nem vesz részt utódja megválasztásában.

Megkezdődött a pápaválasztás előtti visszaszámlálás

A konklávé március 12-re való kitűzése felerősítette a találgatásokat az új pápa személyéről, a jelöltekről a pápaválasztó bíborosok egészen a konklávé kezdetéig folytatják az egyeztetéseket.  "Az a fontos, hogy a konklávé eredményes legyen. Nem számít, milyen hosszú lesz" - nyilatkozták péntek este a Vatikánból távozó bíborosok. Korábban Timothy Dolan New York-i érsek azt mondta az olasz sajtónak, hogy "a majdnem egy hétig tartó tanácskozás után rövid lesz a konklávé". Másképpen vélekedett Wilfried Fox Napier, a dél-afrikai Durban érseke, aki szerint ez a konklávé "sokkal hosszabb lesz, mint 2005-ben XVI. Benedek megválasztása volt, mely alig másfél napig tartott".

"Nem az számít, honnan jön a következő pápa, az fontos, hogy Jézus Krisztust szolgálja" - hangoztatta Jorge Urosa Savino, Caracas érseke, aki az elhunyt Hugo Chávez venezuelai elnök emlékére mutatott be Rómában misét és utána beszélt az újságírókkal. Urosa Savino elmondta, hogy a "bíborosok az új pápától megújult egyházat akarnak: ösztönözze az egyház belső megújulását és a világban való szerepét". Hozzátette, hogy az egyház egyáltalán nem megosztott és nem uralja hatalmi harc, ahogyan ezt a sajtó "hamisan beállítja". A Vatileaks-dossziéval kapcsolatban a bíboros azt mondta, hogy a Vatikánban tartott tanácskozáson a bíborosok minden ezzel kapcsolatos kérdésükre "meggyőző" választ kaptak. "Még nem tudom, kire fogok szavazni, de semmi akadálya, hogy afrikai bíboros legyen a pápa!" - jelentette ki John Onaiyekan, a nigériai Abuja érseke. Elmondta, hogy a kontinens egésze "úgy szurkol az afrikai pápának mintha a labdarúgó-vilábajnokságról lenne szó".

Federico Lombardi szentszéki szóvivő közölte, hogy a bíborosok hivatalos tanácskozásaik kávészünetében, az ezeket követő közös ebédeken, vacsorákon és az általuk a Vatikán falain kívül tartott megbeszéléseken is folyamatosan egyeztetnek az új egyházfőről.

A konklávé bejelentését követően az olasz sajtó a 72 éves Angelo Scola milánói érseket és a 63 éves Dolant tette a pápajelöltek élére. Az esélyesek között van a 69 éves Marc Ouellet quebeci érsek, a 64 éves Odilo Scherer, a braziliai Sao Paulo érseke és Sean Patrick O'Malley bostoni érsek (69 éves). Új névként szerepel a 66 éves Giuseppe Betori firenzei érsek. Az olasz pápatotóból sohasem hiányzik a 68 éves Christoph Schönborn bécsi és a 61 éves Erdő Péter esztergom-budapesti érsek neve sem. Az olasz sajtótalálgatások szerint a keddi első szavazáson Scola és Dolan kaphatja a legtöbb szavazatot.