Valószínűleg csak a jelenlegi piaci kockázati háttér akadályozta meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsát a 0,25 százalékpontnál nagyobb kamatcsökkentésben, mert az inflációs kilátások egyébként "bőséges" mozgásteret adtak volna a jelentősebb mértékű enyhítéshez - vélekedtek az előző napi kamatdöntő ülésre visszatérő szerdai értékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.

(MTI) - A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai befektetőknek összeállított szerdai elemzésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy bár a forint legutóbbi gyengülési hulláma egyelőre nem elégséges a monetáris enyhítési ciklus megállításához, ahhoz azonban igen, hogy az MNB óvatos lépésekkel folytassa az enyhítést.

A ház londoni elemzői közölték: alapeseti forgatókönyvük szerint a monetáris tanács a jelenlegi enyhítési ciklusban 4,50 százalékig csökkenti az alapkamatot. A Morgan Stanley szakértői azzal számolnak, hogy a forint továbbra is nyomás alatt marad - a cég az év végére 320 forint/euró körüli árfolyamszintet vár -, és ebben a helyzetben a monetáris testület a ház szerint "bajosan" tudná jóval 4,50 százalék alá vinni a kamatot.