A Népszabadság úgy tudja, Nagy Róza kapja a posztot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára lesz az MNB új főigazgatója. A posztot Matolcsy György még miniszterként hozta létre abban az alapító okiratban, amelyet magának írt. Ebben többek között Matolcsy magához rendelte a munkatársak kinevezésének jogát, ő állapíthatja meg fizetésüket is – de megvonta a jegybank önálló képviseletének jogát az alelnököktől is. Az alelnökök csak az új főigazgatóval együtt képviselhetik a jegybankot – vagyis Matolcsy György régi munkatársának ellenjegyeznie kell minden dokumentumot – írja a lap.

Az új jegybankelnök teljesen új csapattal érkezik a jegybankba – miután esküjét délelőtt letette Áder János köztársasági elnök előtt. Az MTI szerint ezzel egyelőre lezárultak a változások a jegybanki vezetésben, de a hónap végére további kinevezések jöhetnek, hiszen március 26-án jár le Karvalits Ferenc alelnök hatéves mandátuma. (Király Júlia alelnök július 2-ig marad). A távirati iroda szerint a miniszterelnök vélhetően március vége előtt új alelnököt jelöl az MNB igazgatóságába. Egyes piaci elemzők ugyanakkor azt sem tartják kizártnak, hogy Karvalits Ferenc távozásával Pleschinger Gyula külső tagot alelnöknek jelöli a kormányfő.

Matolcsy György a kormányfő varsói útján is szóba került. A kormányfő egyetemi előadása végén a hallgatóság több kérdést is intézett a miniszterelnökhöz. Az egyik hallgató a nemzetgazdasági miniszter jegybankelnökké kinevezéséről és a központi bank függetlenségéről érdeklődött. Válaszában Orbán Viktor kijelentette: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlenségét törvény garantálja.

A kormányfő azt mondta: a jelöléskor azt a kérdést tette fel, hogy milyen lehet a jó vezető a jegybankban, és úgy vélte, egy olyan kormányzati szereplő lehet ez az ember, aki képes volt három százalék alá csökkenteni a költségvetési hiányt, és mérsékelni az államadósságot. Márpedig az elmúlt évek gazdasági miniszterei közül egyedül Matolcsy volt képes erre - tette hozzá