Vác, 2013. március 19., kedd (MTI) - Születésének 75. évfordulója alkalmából Lehotka Gáborra emlékeznek több rendezvénnyel is szerdán a váciak - tájékoztatta az MTI-t Bednarik Anasztázia orgonaművész, az emléknap egyik szervezője.

A 2009-ben elhunyt művész ezer szállal kötődött Váchoz, nemcsak ott született és élt, de a város művészeti életére is nagy hatással volt - mondta Bednarik Anasztázia. A szervező példaként említette, hogy ő "álmodta" a zeneiskola nagytermébe azt a Jehmlich-orgonát is, amely a város 900 éves jubileumára készült el ajándékként.

A Váci Tavaszi Fesztivál keretében tartandó, Az én hangszerem, az orgona elnevezésű programfolyam ünnepi eseményeinek a Bartók Béla Zeneiskola és a Pikérthy Zenei Szakközépiskola közös épülete ad otthont. A kora délután kezdődő emlékkonferencián Lehotka Gábor életpályája a téma, az orgonista nemcsak mint előadóművész, hanem mint zeneszerző, zenepedagógus és zenetudós is megjelenik. Alakját, munkásságát - akárcsak az esti ünnepi koncerten - egykori tanítványok, kollégák és pályatársak idézik meg.

A rendezvényen az érdeklődők megismerkedhetnek a váci levéltár páratlan Lehotka-gyűjteményével is Horváth Ferenc igazgató előadásban, aki egyben az esemény társszervezője. "A művész már maga elkezdte összegyűjteni a vele kapcsolatos dokumentumokat, melyeket azután a levéltár rendszerezett" - emelte ki a szervező. A gazdag anyagban egyebek mellett kéziratok, személyes levelezések, dísztáviratok, képeslapok, szerződések, koncertplakátok és számtalan fotó szerepel, de találhatók köztük kottafüzetek, az írói az oktatói tevékenységével kapcsolatos iratok, valamint kritikák, tanulmányok is.

Ebből az egyedülálló gyűjteményből válogatott az a kiállítás, amely szerdától látható a zeneiskolai épület folyosóin - mutatott rá Bednarik Anasztázia, hozzátéve, hogy a tárlat egészen különleges portrékkal, egyedi fotókkal is kiegészült. Az ünnepi eseményhez kapcsolódva veszi fel a zeneiskola orgonaterme Lehotka Gábor nevét.

Az emléknapot nagyszabású koncert zártja este a váci zeneiskola nagytermében, ahol a barokk és kortárs művek mellett Lehotka-darabokat is megszólaltatnak - tette hozzá Bednarik Anasztázia. A város, az NKA, valamint két helyi nagy cég hozzájárulásával megvalósuló rendezvény fő támogatója Fördős Attila polgármester; az emléknap valamennyi rendezvénye ingyenes.