Az intenzív havazás ellenére az országban sehol nem kellett utat lezárni, de az autósoknak indulás előtt érdemes tájékozódniuk az útviszonyokról - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedden az MTI-vel.

(MTI) - Kifejtették: 12 órai összesítésük alapján továbbra is folyamatosan havazik a főváros körzetében, Pest megye déli területén, a Dunántúl középső részén, a Duna vonalától keletre pedig mindenhol intenzíven havazik. Az északi és a keleti megyékben, valamint az Alföldön is téliesek a közlekedési feltételek.

A főutakon fennakadás délben nem volt, a folyamatos havazás miatt azonban a főutak burkolata általában latyakos vagy havas. A mellékutakon téliesebbek az útviszonyok, hókásás, latyakos, havas vagy letaposott havas szakaszokra egyaránt számíthatnak a közlekedők. Ugyanakkor a 30 ezer kilométeres úthálózaton a havazás miatt nincs útlezárás, a nehézgépjárművek a Zala megyei 75-ös főúton a Bak és Pölöske közötti szakaszra újra behajthatnak, így jelenleg sehol sem korlátozott a teherjárművek forgalma, a határállomásokon a ki- és belépés egyaránt zavartalan.

Hangsúlyozták, a közútkezelő üzemmérnökségein 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei. Szerdán országosan több mint 500 munkagép dolgozik az utakon.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is arra kéri az autósokat, hogy országszerte fokozott óvatossággal vezessenek, csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel keljenek útra, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Friss információkat a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak, elérhetőségük megtalálható a www.kozut.hu vagy a mobiltelefonokra optimalizált m.kozut.hu oldalon.