A Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adta át kedden Münchenben Kövér László, az Országgyűlés elnöke Hans Zehetmairnak, a bajor Keresztényszociális Unióhoz (CSU) közel álló Hanns Seidel Alapítvány elnökének. 

A köztársasági elnök által adományozott kitüntetés Hans Zehetmairnak a Magyarországért és a magyar-német kapcsolatok fejlesztéséért végzett kiemelkedő munkáját ismeri el – emelte ki Mydlo Tamás müncheni főkonzul a bajor fővárosban tartott szűk körű ünnepségen, amelyen a bajor tartományi parlament több képviselője és Nagy Andor KDNP-s képviselő, az Országgyűlés magyar-német baráti tagozatának vezetője is részt vett.

Hans Zehetmair a kitüntetés átvétele alkalmából tartott beszédében kiemelte: a rendszerváltás idején Magyarország volt az első ország a kelet-közép-európai térségben, amellyel a Hanns Seidel Alapítvány együttműködést kezdett. Az alapítvány már 1988-ban felvette a kapcsolatot a formálódó demokratikus ellenzékkel és a kormányzat képviselőivel.

Az alapítvány a térségben végzett munkája során mindig is arra törekedett, hogy elősegítse a parlamentáris demokrácia kialakulását, és intézményeinek megszilárdulását – mondta Hans Zehetmair.

Az alapítvány, és szélesebb értelemben véve Bajorország a régió uniós integrációját is támogatja, Magyarország pedig az Európai Unió fiatal tagjaként komoly eredményeket ért el az integrációs folyamat előmozdításában – tette hozzá. Magyarország jelentős szerepet vállalt egyebek között Horvátország uniós csatlakozásának előkészítésében, vagy éppen az első uniós romastratégia megalkotásában – mondta a Bajorországban több mint 50 éve megszakítás nélkül kormányzó konzervatív CSU-hoz közel álló alapítvány elnöke.

Hans Zehetmair kitüntetésének átadása volt Kövér László kétnapos hivatalos müncheni látogatásának első programja. A házelnök kedden ünnepi beszédet mond a Müncheni Magyar Katolikus Misszió és a bajor fővárosban működő magyar főkonzulátus március 15-i ünnepségén, látogatása második napján pedig megbeszélést folytat Barbara Stamm-mal, a bajor parlament elnökével, és találkozik magyar szervezetek vezetőivel.