A legkorszerűbb berendezésekkel felszerelt új restaurátor laboratóriumot nyit meg csütörtökön a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE).

(MTI) - Az intézmény infrastruktúra fejlesztésre adott be uniós pályázatot, amelyen 18 millió forintot nyert. Ennek 80 százaléka uniós pénz, az egyetem 15 százalékkal szállt be a fejlesztésbe. Galambos Éva művész-restaurátor, egyetemi oktató, a projekt vezetője elmondta az MTI-nek, hogy a pályázati összegből nemcsak új laboratóriumot nyitnak, hanem a régi eszközeit is felújítják.

 A csúcstechnológiát képviselő digitális berendezéseket a képzőművészetben, így a fa, a festmény és a kő műtárgyak, valamint az iparművészetben a bőr, a fabútor, a papír, a textil és a fém tárgyak vizsgálatára használják elsősorban az oktatásban, de a hordozható, mindössze 3 kilogrammos röntgengépet múzeumba, templomba is el tudják vinni egy-egy műtárgy megvizsgálására. Így meg tudják határozni, hogy érdemes-e például egy oltárképet feltárni.

Az MKE restaurátor tanszékén - amely az egyetlen ilyen szintű oktatási intézmény az országban - az új digitális eszközöknek igen fontos szerepük van, mert a hallgatónak fel kell mérniük a tárgy állapotát. Ezekkel a berendezésekkel igen pontosan meg lehet határozni, mennyire sérült egy festmény, mennyi rajta a festékhiány, rovarfertőzött-e például egy faszobor.

Galambos Éva megemlítette, hogy a Szépművészeti Múzeum régi szoborosztályán egy középkori alkotásról röntgennel megállapították, hogy a szobor belseje ereklyét rejt.

Ami az új, korszerű eszközöket illeti, a mikroszkóppal például festményből származó mintákat vizsgálnak, azt, hogy átfestették-e a képet vagy sem. A fotófelszerelés segítségével a műtárgy állapotáról készítenek alapdokumentációt. A hordozható röntgengéppel, amelyhez egy laptop is csatlakozik, azonnal kideríthető, hogy történt-e bármilyen beavatkozás a műtárgyba, például lakkozás, esetleg átfestés - sorolta a művész-restaurátor a példákat.

Hozzátette, hogy eddig is volt mikroszkópjuk, de a fejlesztéssel megháromszorozódott a munkaállomások száma, a műtárgy pedig kivetíthető nagy képernyőjű tévére és a teendőket a hallgatók megbeszélhetik a tanárral és egymással.

Az MKE-en a laborátadó nyilvános és Galambos Éva szakmai beszámolója után a látogatók kipróbálhatják az új eszközöket.