Egy nemzetközi program révén új értelmet adnak a hulladéknak, és lehetőséget a velük dolgozóknak, a hátrányos helyzetűeket foglalkoztató szociális vállalkozásoknak. 

PET palackból és használt molinóból táska, régi bőrkabátból új cipő - újrahasznosított termékek, amelyek egy nemzetközi program révén új értelmet adnak a hulladéknak, s lehetőséget a velük dolgozóknak, a hátrányos helyzetűeket foglalkoztató szociális vállalkozásoknak.

Szombathelyen mutatták be a SoPro Projekt által kiírt pályázatra beérkező re-design termékeket, csupa hulladékból készült, ötletesnél ötletesebb dísz- és használati tárgyat. Nemcsak a hulladék nyert új életet, hanem sok hátrányos helyzetű ember is. A pályázat legpiacképesebb termékének díját a pszichiátriai betegeket foglalkoztató budapesti Szigony-Útitárs Nonprofit Kft. kapta a használt molinókból és PET palackból készült szép és praktikus táskáiért.

Azt már több program is meghirdette, hogy hulladékot hasznosítson, azt viszont, hogy mindezt hátrányos helyzetű embereket foglalkoztatva tegye – egészen az értékesítésig, ráadásul környezettudatosan, csak kevesen, mondta Hollósi Szabolcs, a projektgazda LEED Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Kossuth Rádió Szombat délelőtt című műsorban. A szociális gazdaság hallatán, általában azt gondolják, hogy adományokat gyűjtenek, ebben a projektben azonban üzleti alapú együttműködésről van szó, a hátrányos helyzetű embereket foglalkoztató szociális vállalkozások piacralépését segítik, magyarázta az ügyvezető igazgató.

Az elkészült termékek nem csak környezettudatosak és segítenek a hátrányos helyzetűeken, de egyediek is, felveszik a versenyt a nagyiparral, s a magyar kultúrára támaszkodnak, tette hozzá Benkő Marianna képző- és iparművész.