Az 1000% művészkollektíva jelenleg is aktív tagjai - Orosz Richárd, Füredi Tamás, Vörös Krisztián, Szabó Balázs és Stark Attila - egyéni munkásságát mutatja be a budapesti Chimera-Project Galéria Solo néven pénteken induló kiállítás-sorozata.

(MTI) - A budapesti 1000% művészcsoport eddigi tízéves tevékenységét a Chimera-Project 2012 februárjában nyílt budapesti kiállítása tekintette át, majd a retrospektív tárlat tavaly ősszel a berlini Neurotitan Galerie-ben is bemutatkozott. Az öt művész legfrissebb munkáival péntektől egy-egy hétig találkozhat a közönség egyéni kiállítások keretében a Klauzál téri galériában - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

Elsőként március 29. és április 4. között a Negyed6 Negyed7 fesztivál keretében Orosz Richárd legújabb munkái lesznek láthatók. "Orosz Richárd most tért vissza Londonból. Napjainkban, amikor rengeteg művész a lábával szavaz, és az érvényesülés reményében elhagyja az országot, a hazatérés élményét és tapasztalatait megosztani még inkább jelentős gesztussá válik. Orosz Richárd kiállításának szervezőelve ez a feldolgozás, amin keresztül újraértelmeződik múlt, jelen, jövő" - áll a Patrick Urwyler által rendezett tárlat ajánlójában.

Április 5-től egy hétig Füredi Tamás mutatkozik be, aki személyes, baráti környezetét kísérletbe vonva az alkohol mélységesen ellentmondásos hatásait igyekszik az alkotás folyamatában tetten érni.

Vörös Krisztián április 12. és 18. között látható kiállítása magát a festés folyamatát tematizálja. Festményei egymásra halmozott alkotások, amelyek végső formáját a rétegről rétegre újraszülető képek és az ezek közötti kölcsönhatások ugyanúgy befolyásolják: "újabb munkáiban párbeszédre hívja az eddig háttérben megbúvó egyes rétegeket. Az alkotás önmaga felszámolása révén születik meg, mellyel Vörös az alkotásnak és a rombolásnak, ezek végtelen ellentmondásának és elidegeníthetetlen összetartozásának állít mementót" - írják az ajánlóban.

Szabó Balázs az underground zenére és annak technikai zenei eszközeire komponálja alkotásait, amelyeket április 19. és 25. között láthat a közönség a Chimera-Project Galériában. A sorozat elemeként megszületett festményeit és rajzait a mostani kiállításra a művész objektekkel egészíti ki. Az elektronikus hangszerekből kézzel felépített hibrid alkotások egyszerre hangsúlyozzák a hangszerek hideg materialitását, a hardverelemek afféle nem-antropomorf robotokként kelnek életre; a szimbolikus elemekkel átszőtt tárgyegyütteseket ugyanakkor a dél-amerikai oltárokra emlékeztető gondos törődés az áldozatbemutatás dimenziójába emeli.

Stark Attila április 26. és május 2. között látogatható kiállítása zárja a sorozatot. Olyan legendás amerikai underground képregény-művészek, mint Robert Crumb és Gilbert Shelton, illetve a francia Dernier Cri kiadó művészeitől inspirálva Stark Attila ezúttal az underground képregény konceptuális ösvényére barangol. Alkotásait fiktív képregények borítóiként megfestve egy, a képen túlmutató narratív horizontot teremt, mely a képregény világából ismert hősi toposzok és a befogadó saját reprezentációiból születik meg.