A legalacsonyabb árkategóriában nem ritka, hogy gyümölcslevekből készített bor jelenik, az ilyen és ehhez hasonló termékeknek azonban komoly piacromboló hatása lehet - állítja a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára. 

A tavalyi év rendkívül gyenge bortermése miatt kétes eredetű italok lepték el a piacot. A legalacsonyabb árkategóriában egyre többször fordulnak elő seprőn erjesztett, illetve gyümölcslevekből készült borok – hangzott el a Kossuth Rádióban.

A Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a Hajnal-táj című műsornak elmondta: van piaci igény a termékekre. Feldman Zsolt szerint ezek aligha kívánatosak a magyar szőlő, bor és gyümölcs ágazat számára, mert gyakran olyan koncentrátumokból készülnek, amelyek főleg Kínából, valamint más egzotikus országokból érkeznek. Víz és megfelelő adalékanyagok segítségével azonban megfelelő alkoholtartalmú italokat lehet előállítani belőlük – magyarázta, hozzátéve: komoly piacromboló hatásuk lehet.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára is arról beszélt, hogy az olcsóbb árfekvésű borok piacán jelentős zavart okozhatnak a kétes eredetű termékek. Horváth Csaba több százezer hektoliternyi ilyen készítményre számít, véleménye szerint sokan gondolnak arra, hogy csökkenhet az alma- és gyümölcsborok jövedéki adója. Bizonyos cégek rákészültek erre a folyamatra, és félő, hogy ezek a termékek sajnos megjelennek a piacon – jelentette ki a főtitkár.

Alacsonyabb adótartalomról ugyanakkor nincs szó, a Hajnal-táj pedig úgy tudja, éppen adóemeléssel akarnak gátat szabni a kétes eredetű gyümölcsborok terjedésének. Szakértők most arról egyeztetnek, hogy a gyümölcsborok bele tartozhatnak-e a népegészségügyi termékdíj, azaz a hamburgeradó hatálya alá.