Mégsem külföldön, hanem Magyarországon folytatná pályafutását Douchev-Janics Natasa háromszoros olimpiai bajnok kajakos - közölte a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ). 

A versenyző szándékáról levélben tájékoztatta Baráth Etelét, az MKKSZ elnökét és az elnökséget. "El kell ismernem, hogy a magyar kajak-kenu sport és különösen a női kajak a legerősebb a világon" - többek között ez áll Douchev-Janics levelében, amelyben azt írja, hogy szándéka szerint Magyarországon folytatná a pályafutását. A kajakos a levélben egyben bejelentette, hogy visszavonja a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetséghez (ICF) benyújtott versenyzésiengedély-kérelmét, vagyis egészen biztosan nem akar más ország színeiben kajakozni.

A londoni olimpián K-2 500 méteren Kovács Katalinnal ezüst-, K-1 200 méteren bronzérmes Douchev-Janics Natasa szeptemberben jelentette be, hogy szülőhazájában, Szerbiában kívánja folytatni a pályafutását. Az MKKSZ azonban úgy döntött, hogy felkészülési hozzájárulás címén 150 ezer eurót kér versenyzői engedélyének kiadásához. A pénz nem érkezett meg időre, 2012. november 30-ra, az MKKSZ nem adta ki az engedélyt, és így az ICF is elutasította a benyújtott kérelmet.

A szabályok szerint Douchev-Janics Natasa csak két év kihagyás után versenyezhetett volna szerb színekben. A helyi sajtó korábban ugyanakkor arról cikkezett, hogy Szerbia villámgyors eljárással honosíthatja Andrian Douchevet, a sportoló bolgár férjét, és akkor Douchev-Janics - egy válás, majd új házasság után, a férje jogán - már idén is indulhatna a világversenyeken szerb színekben. Vaskuti István, az ICF első alelnöke ugyanakkor ezzel a lehetőséggel kapcsolatban azt mondta: ez sem változtatna a helyzeten.

Ábrahám Attila, az MKKSZ főtitkára januárban azt mondta: elképzelhető, hogy a kajakos a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul, de erre végül nem került sor. Akkor megjegyezte: a szerb és a magyar szövetség közötti viszony egyelőre korrekt, egy esetleges házassági trükközés azonban visszavonhatatlanul elmérgesítené azt. Ezt a véleményét most is fenntartja: "Úgy érzem, Natasa mostani lépésével is nyilvánvalóvá vált, hogy nem akar trükközni" - mondta Ábrahám.



Hozzátette: talán ennyi idő kellett neki, hogy lehiggadjon és rádöbbenjen, hogy Szerbiában ugyan könnyedén bekerülne a válogatottba, ám nem biztos, hogy éremesély lenne egy világversenyen, míg a magyar csapat - ahová nehéz bekerülni - minden tagja dobogóesélyes. "Vannak még nyitott kérdések: melyik klub fogadja őt, és mikor tudja lezárni ezt a sok érzelmet kiváltó ügyet, hogy tudja rendezni viszonyát a versenyzőtársaival" - fogalmazott Ábrahám.

Storcz Botond szövetségi kapitány örül annak, hogy Douchev-Janics Natasa a magyar válogatottban szeretne szerepelni, és nem a magyar válogatott ellen. "Ez örömteli lépés a részéről, örülök neki, hogy meggondolta magát. Most már beindultak az edzések, remélem, ő is maximálisan készül a szezonra" - tette hozzá Storcz.

A magyar–szerb kettős állampolgárságú Dusev-Janics szeptember 27-én jelezte az MKKSZ-nek, hogy Szerbiában akarja folytatni a pályafutását, mert férje állást kapott a Szerb Olimpiai Bizottságtól, és szeretnék egyben tartani a családot. Az MKKSZ még októberben úgy döntött, 150 ezer eurót kér Dusev-Janics versenyzői engedélyének kiadásához, amely a befizetés határidejéig nem érkezett meg. Baráth Etele, az MKKSZ elnöke egy tévéinterjúban akkor azt mondta: ha nem fizetnek a szerbek, Janics Natasának két évet ki kell hagynia. A szerb sajtó korábban arról cikkezett, hogy Szerbia villámgyors eljárással honosíthatja Andrian Dusevet, és akkor Dusev-Janics Natasa – férje jogán – már jövőre indulhatna a világversenyeken szerb színekben. Az ICF azonban idén januárban elutasította Janics kérelmét.

Janics a magyarországi versenyszellemet dicséri

A magyarországi versenyszellemet dicséri, és az ebből eredő kihívásokra hivatkozva jelentette be Douchev-Janics Natasa háromszoros olimpiai bajnok kajakos, hogy mégsem külföldön, hanem Magyarországon folytatná pályafutását.m A magyar szövetségnek írt mostani levelében jelezte: még októberben kapott egy "utolsó" lehetőséget, hogy végiggondolja távozásának indokait, de akkor nem élt vele. Ahogy fogalmazott: az új lehetőség, a családi béke iránti szándék és a szülőhazája iránti szeretet hajtotta.

Az elmúlt négy hónap Douchev-Janicsot megerősítette abban, hogy nem lehet szétválasztani élete két felét, a sportolást és a családot. "El kell ismernem, a magyar kajak-kenu sport és különösen a női kajak a legerősebb a világon. Ahhoz, hogy felkészülésem eredményes legyen, szükségem van arra a kihívásra, azokra a feltételekre, amelyeket a magyar versenyrendszer jelent a számomra" - írta a jelenleg Portugáliában edzőtáborozó versenyző.

Levelében kitért rá, hogy megértette a közvélemény egy részének elutasítását, megértette a neki sokat adó Szeged városa és egyesülete ellenérzéseit. Most azt kéri, őt is értsék meg. Hangsúlyozza: nem kívánt trükköket alkalmazni, hogy versenyengedélyt kapjon, és nem hiszi, hogy hűtlenség lett volna visszatérnie szülőhazájába. Hozzáteszi: természetesnek veszi, hogy ott folytathassa pályafutását, ahol a legjobb eredményeit elérte. Mint jelzi: Szerbiában kiváló fiatal kajakosok vannak, "de az a versenyszellem, az a lehetőség, ami Magyarországon várhat, az a sportban mindenek előtt való."

A kajakos a döntését megbeszélte családjával, és jelzi: "egyetértenek szándékommal, miszerint Magyarországon szeretném folytatni pályafutásomat." Ehhez kéri a magyar szövetség (MKKSZ) és Baráth Etele elnök támogatását. Douchev-Janics bejelentette azt is, hogy visszavonja a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetséghez (ICF) benyújtott versenyzésiengedély-kérelmét.

Farkas Dávid, a kajakos sajtófelelőse hétfőn elmondta: a legfontosabb, hogy Douchev-Janics mielőbb klubot találjon, erre heteken belül sor kerülhet. Hozzátette: a versenyző a tervek szerint április elején tér vissza Magyarországra, most Portugáliában edzőtáborozik, és szeretne sikeresen felkészülni a május 10. és 12. közötti szegedi Világkupa-verseny válogatójára.

Sportpályafutása

1999 óta edz Magyarországon. 2000-ben jugoszláv színekben olimpiai negyedik, Eb-hatodik és ifi Eb-győztes volt. A következő évtől már a DÉMÁSZ-Szeged versenyzőjeként indult a versenyeken. 2002-ben az ob-n 2 arany és 3 ezüstérmet szerzett. Ekkor még nem volt magyar állampolgár, de a Szerb Kajak-kenu Szövetség engedélyével a magyar válogatottban szerepelhetett a nemzetközi versenyeken. Az Eb-n a három 200 méteres versenyszámban indult. Négyesben második, párosban és egyesben negyedik lett. A világbajnokságon 200 méter négyesben első, egyesben negyedik volt. 2003-ban az ob-n hat versenyszámban végzett dobogón. A vb-n K4 1000 méteren indult és szerzett aranyérmet.

2004 januárjában tette le a magyar állampolgársági esküt. Az Európa-bajnokságon K1 500 méteren nevezték. Ebben a számban aranyérmes lett. Májusban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság engedélyezte Janics esetleges olimpiai indulását. Az ob-n három aranyéremmel zárt. A K1 500 méteres sikere egyben az olimpiai indulást is jelentette ebben a számban Kovács Katalin ellenében. K2 500 méteren pótválogatón harcolta ki az ötkarikás szereplést. A 2004. évi nyári olimpiai játékokon mindkét számban aranyérmes lett. Az év végén kiadott hazai ranglistán első lett a nők mezőnyében. Az év magyar sportolónője szavazáson első lett. A csapatok között – Kováccsal – harmadik helyen végzett.

A 2005-ös ob-n négy aranyérmet nyert. Az ob-n, az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon a kettes versenyeket mindhárom távon megnyerte Kovács Katalinnal. Az év végén az év magyar csapata címet is elnyerték. 2006-ban tarolt magyar bajnokságon. A kilenc versenyszámból hétben aranyérmet szerzett. A vb-n és az Európa-bajnokságon minden páros és négyes versenyszámban első helyen végzett. Az év végén magyar ranglistavezető volt. Ismét elnyerte az év magyar csapata címet. 2007-ben kivált edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin csoportjából. Edzéseit ezután Vécsi Viktor, majd Sári Nándor irányította.



Az Ob-n K1 500 méteren indult, de miután eldőlt, hogy nincs esélye a versenyt megnyerni (ami alapfeltétel volt a vb induláshoz ebben számban) visszavett teljesítményéből és nyolcadik lett. Az Eb-n és a vb-n 200 méter egyesben indult és mindkét versenyt megnyerte. Októberben Fábiánné hozzájárult, hogy ismét az ő általa edzett Kovács Katalinnal versenyezzen egy hajóban. 2008-ban Kováccsal kiharcolták K2 500 méteren az Eb indulás jogát, de olimpiai kvalifikációs megfontolások miatt nem indították őket. Az olimpián kettesben arany-, négyesben ezüstérmes lett. Októbertől Kovács László lett az edzője.

2009-ben két aranyat nyert az ob-n 200 méteren. 500 méter egyesben nem állt rajthoz a döntőben. Az Európa-bajnokságon K4 200 méteren első, K2 200, K4 500 és K1 4 × 200 méteren második lett. A világbajnokságon K1 200, K2 200 és K4 500 méteren első, K4 200, K1 4 × 200 és méteren második helyezett volt. Az év magyar női sportolója szavazáson harmadik volt. A 2010-es EB-n három aranyérmet szerzett. A vb-n öt számban indult. Ezeken 3 arany és két ezüstérmet szerzett. 2011 márciusában bejelentette, hogy szeptemberre gyermeket vár és nem indul versenyeken. Ugyanekkor közölte, hogy a 2012-es olimpián szándékában áll indulni.

Szeptember 2-án megszületett kislánya, Milana. Az edzéseket terhessége alatt is folytatta. A szülés után egy hónappal újra folytatta a tréningezést. Az Európa-bajnokságon K2 500 méteren (Kovács Katalin) és K1 200 méteren lett első. Augusztusban a londoni olimpián K2 500 méteren Kovács Katalinnal ezüstérmet nyert, K1 200 méteren pedig bronzérmes lett.

Díjai, elismerései

A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2004)
Az év magyar kajakozója (2004, 2005, 2006, 2010)
Az év magyar sportolónője (2004, 2010)
az újvidéki Magyar Szó: Az év embere (2004)
Az év magyar csapatának tagja (2005, 2006, 2010)
Prima díj (2006)
A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2008)
Pro Universitate (2008)
A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal (2012)