Tojásmintarajzokat bemutató kiállítás, tojásírás és kézműves műhely is szerepel a Néprajzi Múzeum húsvéti programsorozatában március 28-ig Budapesten.

(MTI) - Az április 2-ig látogatható tárlaton a magyar nyelvterület fontosabb tájegységeinek húsvéti tojásmintái tekinthetők meg. A rajzok között Felső-Magyarországon, Erdélyben és Pest megyében gyűjtött anyagok is találhatók, amelyekkel rajztanárok és múzeumi szakemberek dokumentálták a 20. század eleji tojásdíszítés változatos díszítési megoldásait - közölte az intézmény az MTI-vel.

A felnőtt látogatók előzetes bejelentkezés alapján rendhagyó műhely keretében sajátíthatják el a hagyományos írókás tojásfestés csínját-bínját Bodnár Kata múzeumpedagógus közreműködésével március 25-től 28-ig. A résztvevők hallhatnak a tojás kifújásáról, a tojásra írt hagyományos minták jelentéséről, a többszínű írott vagy maratott tojás megfestéséről, és mindezt ki is próbálhatják. Mindezek mellett szó esik a húsvéti ünnep eredetéről, egyházi és profán szokásairól.

A Magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállításon Koltay Erika múzeumpedagógus beszél a közönségnek a régi és a mai húsvéti hagyományokról.

A kézműves műhelyekben tojást írhatnak, húsvéti dekorációkat és barkadíszeket készíthetnek a résztvevők. Az óvodás és iskolás csoportok Jeles napok, ünnepi szokások címmel húsvétváró foglalkozásokon vehetnek részt. A programokra előzetes jelentkezés szükséges.