Hollywoodi közreműködéssel film készül Hubay Jenő hegedűművész, zeneszerző és -oktató családjának történetéről. 

Magyarországon és Portugáliában forgatják a Töretlen akarattal munkacímű filmet, amely Hubay Jenő zeneszerző fiának történetét mutatja be. A film Hubay Jenő menye, Edle Astrup Hubay Cebrian Budapesttől Estorilig - Töretlen akarattal című önéletrajzi regénye alapján készül amerikai-magyar-portugál koprodukcióban. A tervet Hubay Cebrian László, Hubay Jenő unokája jelentette be kedden Budapesten, az egykori Hubay-palotában, a Hotel Victoria Hubay Jenő zenetermében Allan Loeb és Greg Pritikin amerikai producer jelenlétében.

"Alapvetően Magyarországról szól a film, vagyis arról, hogy mit tett a náci megszállás, majd a szovjet uralom ezzel az országgal. Egy olyan család van a háttérben, amelynek mindene megvan, majd mindenét elveszíti: milliók története ez a szüleim életén keresztül ábrázolva" - idézte az unokát a Magyar Hírlap.

A filmet részben Magyarországon, részben Portugáliában - ott lelt új otthonra a família - forgatják majd, világpremierje 2015-re várható. "Biztos sok amerikai néző számára hat majd a meglepetés erejével például az, hogy a bevonuló oroszok egyáltalán nem voltak jó emberek" - mondta a Magyar Nemzetnek külön is nyilatkozva Greg Pritikin.

A tervek szerint az év végén vagy jövő év elején kezdik el forgatni azt a filmet, amely Hubay Andor feleségének, Edle Astrup Hubay Cebriannak regényéből készült, és a család kalandos története mellett a második világháborús Magyarországról is képet fest majd.



A film sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a produkción igazi hollywoodi szakemberek dolgoznak majd – Mitchell Peck, A pap producere, Allan Loeb, a Kellékfeleség és a Mindörökké rock forgatókönyvírója, Greg Pritikin, A bábu forgatókönyvírója és Darin Dusan producer. Egyelőre keresik még a rendezőt, és a forgatókönyv írásába is most vágnak bele, így könnyen lehet, hogy átcsúszik a forgatás kezdete a jövő évbe. A tervek szerint európai, köztük magyar színészek is szerephez juthatnak majd a produkcióban, de nemzetközileg ismert, eladható, ugyanakkor minőséget is képviselő sztárokat is ígérnek a készítők a filmbe.

Hubayék fia, Hubay Cebrian László a sajtótájékoztatón elmondta: regényes történetük nemcsak róluk, hanem családok millióiról is szól, akik közül volt, aki jobbat, és volt, aki még rosszabbat élt meg a második világháború alatt, mint ők.

– A film Magyarországról is szól majd, arról, amit az országnak a náci, majd a negyvenéves szovjet megszállás ideje alatt meg kellett élnie. Egy családról, amelynek mindene megvan, majd a következő pillanatban elveszt mindent. Ezt milliók megélték – mondta Hubay.

Allan Loeb elárulta: a sztori azonnal lenyűgözte. – Ez egy csodás történet olyan emberekről, akik elvesztettek mindent, kivéve a legfontosabbat – egymás és gyermekeik szeretetét. Hozzátette: a filmnek az is különlegessége lesz, hogy a második világháború egy olyan aspektusát mutatja majd be, amelyről ritkán beszélnek. 23 millió dollár lesz a film költségvetésének felső határa az első tervek szerint.

Hubayék története

A Budapesttől Estorilig alcímet viselő Töretlen akarattal című regényben Edle Atrup Hubay Cebrian családja történetét írta meg.

• Edle gazdag norvég családba született, Németországban, Franciaországban és Angliában is megfordult.

• Újságíróként dolgozott, rengeteg kapcsolatra tett szert, Budapestre egy meghívás nyomán érkezett.

• A művészettörténész-festő Andorral – Hubay Jenő zeneszerző fiával – ekkor ismerkedett meg, a társadalom legmagasabb köreibe került be.

• Budapesten, valamint Szalatnán és Mosócon, a családi birtokokon éltek addig, míg a világháború és a zsidóüldözések fel nem borították az életüket.

• Portugáliában lelt új hazára, ahol újjáépítette életét.


                              Hubay Jenő

Hubay Jenőről

A 19. század utolsó negyedében a világ hegedűművészetének élvonalába tartozott: a hetvenes évek végétől kezdve évtizedeken át sorozatosan aratta sikereit Európa-szerte. Jelentős elismerést vívott ki kamaramuzsikusként is. Előbb brüsszeli, majd budapesti vonósnégyesével és szonáta-partnereivel a legmagasabb igényű muzsikálásnak igyekezett híveket szerezni. Zenepedagógusként is kiváló eredményeket ért el.

Hubay 23 éves korában került az előkelő Brüsszeli Konzervatórium hegedűtanszakának élére, és négy év alatt kitűnő muzsikusok egész sora került ki osztályából, köztük Bram Eldering. Ezt követően visszatért Magyarországra, ahol a Zeneakadémia hegedűtanszakát vezette. A Hubay-iskolából olyan híres művészek sora került ki, mint Geyer Stefi, Vecsey Ferenc, Szigeti József. 1919-től 1934-ig a Zeneakadémia igazgatója volt. A 19. század végétől népszerűek voltak hegedűművei és magyar, francia, valamint német dalai. Később érdeklődése egyre inkább a nagyobb szabású, szimfonikus és színpadi műfajok felé fordult: A cremonai hegedűs és az Anna Karenina című operáival maradandót alkotott. 1937-ben hunyt el.