Az ellentmondásos újévi amnesztiák ügyében tettek vádemelési javaslatot a szenátorok. Hazaárulásért bíróság elé állítják a cseh elnököt 

A szenátus elnöke, Milan Štěch közölte, a parlament felsőházát az Alkotmánybíróság előtt a javaslat egyik kidolgozója, Jiří Dienstbier képviseli majd. Dienstbier sajtótájékoztatón közölte, hogy a szenátus alkotmányos kötelezettségét teljesítette a javaslat megtételével.

Az Alkotmánybíróság számára prioritás az elnöki vádemelésről való döntés, ám ennek ellenére hetekig tarthat, míg megszületik a döntés. Ivo Pospíšil, az Alkotmánybíróság főtitkára szerint március végéig reális, hogy megszülessen a döntés.

A szlovákiai látogatáson tartózkodó - március elején leköszönő cseh köztársasági elnököt - Klaus szerdán Pozsonyban újságíróknak azt mondta: politikai játszmáról van szó, amelyre egyelőre nem kíván reagálni. Az államfő az utóbbi hetekben ismételten azt állította: a Cseh Köztársaság megalakulásának 20. évfordulója alkalmával kihirdetett amnesztiája törvényes volt, nem sértett alkotmányt, s most is hasonló formában hirdetné meg.

A közvélemény leginkább azt kifogásolja, hogy Klaus olyan személyeknek is amnesztiát adott, akik ellen súlyos, hatalmas összegű korrupciós bűnügyek miatt folyt eljárás. A kegyelem következtében a megkárosítottak tízezreinek már semmi lehetőségük nincs kártérítésben részesülni.

Milos Zeman megválasztott cseh államfő, aki több ízben is nyíltan bírálta az amnesztiát, szerdán azt mondta, hogy az nem volt hazaárulás. "Biztos, hogy nem hazaárulásról van szó. Én hibának tartom" - mondta Zeman.

Az államfőt bíráló szenátorok képviselői a nap folyamán egy 73 ezer ember által aláírt petíciót is átadtak Milan Stech szenátusi elnöknek. A petíció arra szólítja fel a felsőházi elnököt, hogy a szenátus az amnesztia ügyében forduljon az alkotmánybírósághoz.