Magyarországon hét éve lehet leadni a lejárt vagy felesleges gyógyszereket, így évről-évre kevesebb veszélyes hulladék kerül a szemetesbe. 

Havonta 20 tonna gyógyszert dobunk ki a gyógyszertárakban, drogériákban vagy benzinkutaknál kihelyezett gyűjtőládákba. Így évről-évre kevesebb veszélyes hulladék kerül a szemetesbe. A speciálisan összegyűjtött pirulákat veszélyeshulladék-égetőbe viszik, így azok nem szennyezik a környezetet.

Magyarországon hét éve lehet leadni a lejárt vagy felesleges gyógyszereket. Az első években lassan teltek meg a dobozok, most viszont már havonta 20 tonna is összegyűlik az országban. "Érzékelhető növekedés tapasztalható évről-évre, és mivel a gyógyszereladások nem nőnek Magyarországon, hanem csökkennek, ennek a két számnak összevetéséből az következik, hogy a lakosság egyre tudatosabb, és a hulladékot a konténereinkbe dobja és nem a háztartási szemétbe" – mondta Miklósi András, a Recyclomed Nonprofit Közhasznú Kft. igazgatója.

Ezt a gyógyszerészek is megerősítik, ugyanis egyre többen használják a gyűjtőket. "Mindenféle lejárt gyógyszert visszahoznak, legyen az folyadék, tabletta" – mondta a híradónak Szelőczei Lászlóné gyógyszertárvezető-helyettes.

Magyarországon 4 ezer helyen lehet leadni a lejárt pirulákat, a gyógyszertárak mellett drogériákban és benzinkutaknál is. Innen a veszélyeshulladék-égetőbe viszik, ahol megsemmisítik. Ennek költségét a gyógyszer gyártók fizetik, ami évente 150 millió forint.