Az E.ON gáztárolóiban elhelyezett földgáz lehet a fedezete a további gázárcsökkentéseknek - értesült a Magyar Nemzet. A lap beszámolója szerint a tárolókban lévő párnagáz felszabadításával egy őszi mellett még egy 2014 tavaszi gázár-csökkentésére is lehetőség adódhat. 

A Magyar Nemzet gázipari forrásokra hivatkozva arról számol be, hogy az E.ON-nál lévő gáztárolók megvásárlása adhat módot a további gázár-vágásokra. A lap iparági forrásokra hivatkozva arról számol be, hogy az E.ON négy tárolójában a 4,2 milliárd köbméternyi tárolt földgáz mellett további közel 6 milliárd köbméter párnagázként is fekszik, miközben a lakossági fogyasztás tavaly 2,6 milliárd köbméter körül alakult. A lap forrása szerint ezáltal nemcsak az őszi, hanem egy jövő tavaszi gázár-csökkentésre meglesz a fedezet.

A lap megjegyzi, hogy a párnagáz alapesetben arra szolgál, hogy fenntartsa a be- és kitároláshoz szükséges optimális nyomást a létesítményben, azonban ez a mennyiség a mostani hazai alacsony fogyasztási helyzetet tekintve túlzott, ezért annak jelentős részét értékesíteni lehet. Hozzáteszik, ez a földgázmennyiség annak idején nagyon alacsony áron került át az E.ON-hoz a MOL gázüzletágának megvétele során.

A párnagáz esetében fontos látni, hogy az alapvetően a gáztárolók normál működéséhez szükséges eszköz, így annak felszínre hozásával alapvetően vagyonfelélés, a tároló használati értékének csökkenése következne be, tehát nem véletlen, hogy az E.ON korábban nem nyúlt ehhez a megoldáshoz.

A lépés a legjobb esetben is csak a választásokig lenne képes csökkenteni a földgáz árát, amit követően csak nagyobbra növekedne a lakossági és piaci gázár közötti különbözet, vagyis nem hoz fenntartható megoldást a "drága gáz" problematikájára. Hosszú távon a tárolók normál működéséhez (kapacitásaihoz) az így kisajtolt földgázt értelemszerűen vissza is kellene pótolni, ami szintén csak drágábban valósulhat meg, hacsak a kormányzat nem számol azzal, hogy ezen az időtávon érdemi nemzetközi gázárcsökkenés valósul meg. Ezzel kapcsolatban megjegyezendő, hogy a legtöbb nemzetközi energetikai intézet Európával kapcsolatban az előttünk álló években - a mostani árszintekhez képest - nem számol drasztikus árcsökkenéssel.