Miközben a népi kézművesség nemzeti identitásunk kifejezője, termékeinek használati értéke nagyon sok esetben csökkent, így fejlesztésekre van szükség - mondta V. Németh Zsolt államtitkár.

MTI - Miután egyre több kézműves áru helyét veszik át a gyári termékek, a kormányzat átfogóan értékelte a népi kézművesség helyzetét, valamint megvizsgálta, minként újítható az meg a XXI. század igényeinek megfelelően – mondta el a Vasárnapi újságban V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

A munkában részt vett a Hagyományok Háza, valamint a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség is. A program során számba vették a terület adózási, számviteli, kereskedelmi vonatkozásait. A leglényegesebb kérdés, hogy miként lehetne termékfejlesztéssel, képzésekkel úgy erősíteni az ágazatot, hogy azt a vidék megtartó képességének szolgálatába lehessen állítani – mondta az államtitkár.

Fontos, hogy a felmérő munka most készült el, hiszen a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban lesz forrás ezen területre is.  Ráfér a kézművességre a fejlesztés, hiszen miközben nemzeti identitásunk kifejezője, számot kell vetni azzal, hogy termékeinek használati értéke nagyon sok esetben csökken.  A húsvéti tojás mintájának vagy egy népi hangszernek nem kell változnia, de a ruha mosás utáni simítására való mángorlófának, bármilyen díszes is, mára elveszett a használati értéke.

Hasonló a helyzet egyes fazekas termékekkel, ugyanakkor ez a kézműves ágazat elöl jár a fejlesztésben. Vannak olyan termékeik, amelyek valóban csak díszek lehetnek, de több más fazekas áru, például a főzőedények, a konyhában is jól használható, sőt, jobb ízű ételek készíthetők bennük – tette hozzá V. Németh Zsolt. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tisztségviselője szerint tehát föléleszthetők ezek a szakmák, de ehhez el kell végezni a termékfejlesztést, és hozzá kell kapcsolni az intézményrendszert, illetve a támogatásokat.

V. Németh Zsolt hangsúlyozta, a kézművesség esetén nemcsak népművészeti tevékenységről van szó, hanem szerepe van az egészségterápiában, hiszen személyiségformáló, identitásalakító tevékenység. Ez az elem, valamint az élethosszig tartó tanulás európai uniós programokban megjelenő elve, elégéses indok, hogy a kézművesség számára forrásokat találjanak a következő EU-s költségvetési ciklusban. Emellett fontos, hogy olyan a területnek olyan egyedi szabályozása legyen, amely nem akadályozza adminisztratív eszközökkel az érintett termelők megmaradását, fejlődését – tette hozzá a Kossuth Rádió műsorában a vidékfejlesztésért felelős államtitkár.