Állampapírokba és befektetési alapokba viszik át a pénzüket az emberek a bankokból. 

A lakosság csak januárban ötször több pénzt fektetett értékpapírokba és állampapírokba, mint bankbetétekbe. A betéti kamatok ugyanis követik a Nemzeti Bank kamatcsökkentéseit, vagyis egyre kisebb a hozamuk. Ezzel együtt a válság és a végtörlesztés óta egyre több magyar fekteti be a család megtakarított pénzét, és egyre többen tudatosan választják meg a jobb hozamot ígérő megoldásokat.

A hírműsor bemutatott egy családot, akik állampapírba fektették megtakarított pénzüket. Szerintük ennek a hozama sokkal jobb, mintha bankban lenne a pénzük. "Mi állampapírba fektetjük bele ezt a kis kevés megtakarított pénzünket, és azért, mert ezt negbízhatónak találjuk. A kamata is sokkal jobb" - mondta Kereki Judit. Csak januárban ötször több pénzt fektettek az emberek állampapírokba és pénzpiaci alapokba, mint amennyit bankban kötöttek le. A betétekkel azonban nem tudnak olyan szépen keresni - ismertette a riport.

A befektetési tanácsadó szerint egyre alacsonyabbak a banki betétek kamatai. Ezek ugyanis folyamatosan követik a Nemzeti Bank alapkamatának változásait. "Tavaly augusztus óta folyamatosan csökken a jegybanki alapkamat. És mi továbbra is várnánk, hogy jelenleg 5,25 százalékról tovább csökkenjen ez nyárig. És az látható, hogy a lakosság keresi az egyéb befektetési formákat" - fejtette ki Tuli Péter, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. vezető munkatársa.

A szakértő szerint, ha valaki egymillió forintot tesz most bankbetétbe, az 50, legfeljebb 60 ezer forint hozamot hoz neki évente - a betéti kamat ugyanis 5-6 százalék. Pénzpiaci alapban már 70-80 ezres is lehet a hozam, a kamat ugyanis elérheti a 7-8 százalékot. Ha állampapírba teszi a pénzét a befektető, akár 8 és fél százalékos hozamot is elérhet, kezelési költség nélkül. Egyes kockázatosabb alapoknál pedig 15 vagy akár 18 százalékos hozamok is lehetnek.

A Befektetési Alapkezelők Szövetségének főtitkára, Temmel András szerint is egyre több magyar veszi ki a pénzét a bankbetétekből. "Ha csökken az alapkamat, értelemszerűen a bankok is egyre kevésbé tudnak attraktív betéti konstrukciókat kínálni. Ez arra ösztönzi a befektetőket, hogy, hogy egyéb formák után nézzenek" - vélte a főtitkár.

A befektetési alapokban kezelt vagyon kétharmadát a lakossági megtakarítások teszik ki. A szakértők szerint további alapkamat-csökkentés várható, ezért még többen helyezhetik át a megtakarításaikat befektetési alapokba vagy állampapírba.