Erőszakos tiltakozó akciók színhelye volt péntek estétől kezdve a macedón főváros, Szkopje.

MTI - Először szláv fiatalok tüntettek az ellen, hogy nemrég védelmi miniszterré nevezték ki Talat Dzsaferi egykori albán lázadóvezért, akit Forina parancsnokként is ismernek, majd szombaton albán tüntetők válaszoltak az előző esti akcióra. Mindkét megmozdulás erőszakba torkollott, a rendőrség könnygázt vetett be a tüntetők feloszlatására.

A rendőrség adatai szerint a péntek esti tiltakozás után 18 embert vettek őrizetbe, számosan megsebesültek, köztük 11 rendőr. A szombati demonstrációnak egyes adatok szerint négy sebesültje volt. Mind péntek este, mind szombaton autókat törtek össze, a város központjában kövek röpködtek, szombaton egy macedón zászlót is elégettek.

Dzsaferi jelenleg a macedóniai albánok legnagyobb pártjának, a kormányzásban részt vevő Demokratikus Unió az Integrációért politikai alakulatnak a funkcionáriusa, de 2001-ben még parancsnoka volt az úgynevezett albán nemzeti hadsereg egyik harci alakulatának.

A macedóniai albán lázadók hónapokig harcokat vívtak a kormányerőkkel, s az összecsapásoknak a 2001-es ohridi egyezmény vetett véget. Ennek egyik hozadékaként az albánok nagyobb képviselethez jutottak a közhivatalokban.