Enyhe erősödéssel kezdhetik a csütörtöki kereskedést az irányadó nyugat-európai részvényindexek, a piacok Mario Draghi délutáni sajtótájékoztatóját várják.

MTI - Az IG Markets elemzői szerint a londoni FTSE 0,10 százalékos, a frankfurti DAX 0,06 százalékos, míg a párizsi CAC 0,08 százalékos emelkedéssel nyithat.

Sűrű, eseménydús nap elé néz a piac csütörtökön. Statisztikák tekintetében a német feldolgozóipari és amerikai munkanélküliségi adatok lehetnek a befektetők figyelmének középpontjában, ám leginkább Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnökének délutáni sajtótájékoztatója hathat a piacokra. A frankfurti intézmény kormányzó tanácsa csütörtökön tart kamatdöntő ülést.

Elemzők úgy látják, hogy az EKB, de a szintén csütörtökön ülésező brit jegybank sem változtat irányadó kamatán.

"Az árfolyamszintek most a jegybankok mennyiségi enyhítését tükrözik" - fogalmazott Richard Perry, a Central Markets vezető elemzője, hozzátéve, hogy normális esetben a piacok akkor érnek el történelmi csúcsokat, ha a gazdaság robog, és minden jól néz ki. "Most nem ez a helyzet, és ez aggodalomra ad okot" - tette hozzá.

Szerdán a FTSE 0,07 százalékos csökkenéssel 6427,64 ponton zárt, a DAX 0,62 százalékos többlettel 7919,33 ponton fejezte be a napot, míg a CAC 0,35 százalékkal 3773,76 pontra gyengült.