Kedvezőbb helyzetet teremt az állam számára a költségvetési törvénynek az E.ON-gázüzletág megvásárlásához szükséges módosítása - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kedden az MTI-vel.

(MTI) - Az új rendelkezések szerint az állami kezességvállalás az adásvételi szerződésben meghatározott fizetési kötelezettség 100 százaléka helyett mindössze annak 80 százalékára, de legfeljebb 256 milliárd forint megfizetésére terjed ki. A vevő MVM Magyar Villamos Művek Zrt. által fizetendő kezességvállalási díj a kezesség összegének egyszeri 0,1 százalékos mértékéről havi 0,12 százalékra emelkedik. Ezekkel a módosításokkal az ügylet kezességvállalási szempontból megfelel az európai uniós kritériumoknak - tájékoztatott közleményében az NFM.

Az egyeztetések során indokolttá vált technikai pontosítás lehetővé teszi, hogy az eladók jogutódjai is jogosultak legyenek a kezesség beváltására. Az elfogadott normaszövegben ezért az eladó felek csoportbeli megnevezése helyett a részvények jelenlegi tulajdonosainak pontos neve szerepel - közölte a minisztérium.

Az állami kezesség a tranzakció zárásához szükséges engedélyek megszerzéséig nyújt biztosítékot a vevő MVM Zrt. fizetési kötelezettségének teljesítéséhez. A kezességvállalás a tranzakció zárása után, legkésőbb 2013. szeptember 30-ig megszűnik.

A módosítás a legkevésbé sem veszélyezteti az idei költségvetési célok teljesülését. Más kormányzati intézkedésekkel összhangban a gázüzletág megvásárlása is az ellátásbiztonság erősítését, a fogyasztók helyzetének javítását szolgálja - fogalmaz közleményében a szaktárca.