Bár még a szemüveg nélküli 3D televíziók sem jelentek meg a piacon, ez nem tántorítja el a Hewlett-Packard laborjának kutatóit attól, hogy a 3D technológiát megpróbálják mobil eszközökbe építeni, melynek első lépése egy holografikus képernyő. 

A jelenlegi szemüveget nélkülöző 3D megoldások jellemzően csak akkor működnek, ha a néző szeme egy adott pozícióban van, a HP képernyő-prototípusa azonban alapelveit tekintve bármilyen perspektívából szemlélhető 180 fokos tartományban.

David Fattal és a Hewlett-Packard Laboratories kutatói a kaliforniai Pato Altoban a képernyő széleiből kibocsátott LED fény diffrakciójával, a hullámok elhajlásával érik el a hatást, rendkívül pontos sávokba rendezve a fényt, ami így összhangba kerül a szemlélő számára a különböző szögekből látható különböző képekkel.

Fattal elmondása szerint azon túl, hogy a kép különböző szögekben is háromdimenziós marad, a nézők bármilyen irányba mozgathatják a fejüket, ellentétben más 3D képernyőkkel, ami a fej mozgatását csupán egy vízszintes tengelyen teszi lehetővé. "Ez azt jelenti, hogy olyas valamit látunk, mint a Star Warsban a híres Leia hercegnő hologram esetében" - magyarázta. "Ha a Föld egy 3D-s képét jelenítenénk meg, akkor a képernyőt forgatva bármelyik országot láthatnánk a földgolyón".

"Talán egy ilyen megoldás alkalmazható lenne olcsó 3D-s jelzéseknél. Meggyőződésünk, hogy a technológiának fontos alkalmazásai lesznek a szórakoztatásban, a komplex adatok, talán még a gyógyszerek molekuláris felépítésének megjelenítésében is" - vázolta fel a képernyő potenciális felhasználási területeit Raymond Beausoleil, a projekten dolgozó kutató, a Stanford Egyetem alkalmazott fizika professzora.

VIDEÓ: