A Washington és Kabul között az elmúlt hónapokban kibontakozott heves nyilatkozatháború után elásta a csatabárdot hétfőn az afgán fővárosban Hamid Karzai elnök és John Kerry amerikai külügyminiszter.

MTI - Kerry a nap folyamán érkezett előre be nem jelentett látogatásra az ázsiai országba, egy időben azzal, hogy amerikai haderő az utolsó afganisztáni fogolytábora feletti ellenőrzést is átengedte az afgán hatóságoknak.

A külügyminiszter rögtön tárgyalóasztalhoz ült vendéglátójával, és a találkozó után közös sajtóértekezleten jelentették be: az Egyesült Államok és Afganisztán azonos véleményen van az ország jövőbeni biztonsági ellenőrzéséről, valamint a tálibokkal való megbékélés kérdéseiben.

Kerry és Karzai egyaránt cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint a kétoldalú kapcsolatok megromlottak volna.

Az afgán államfő a közelmúltban ismét több Amerika-ellenes kijelentést tett. Karzai a többi között azzal vádolta Washingtont, hogy Kabul megkerülésével tárgyalásokba bocsátkozott a tálib lázadókkal.

Az afgán elnök a sajtóértekezleten most azt állította, hogy kijelentéseit a sajtó félreértette. Kerry pedig hangsúlyozta: az Egyesült Államok teljes mértékben együttműködik Afganisztánnal, és tiszteletben tartja az afgán kormány erőfeszítéseit. Washingtonnak csak ahhoz fűződik érdeke, hogy a tálibokat a béke megteremtése érdekében tárgyalóasztal mellé lehessen ültetni - jelentette ki az amerikai külügyminiszter, hozzátéve: meggyőződése, hogy Karzai elnök tudatában van ennek.

John Kerry elmondta, hogy a korábbi diplomáciai viszályt okozó kérdéseket megvitatta tárgyalópartnerével, és - mint fogalmazott - kielégítő választ kapott. "Nem hiszem, hogy bármilyen nézeteltérés lenne közöttünk, rendkívül elégedett vagyok az elnök magyarázatával" - fűzte hozzá Kerry.

Karzai elnök elismerően szólt arról, hogy az amerikai haderő átadta utolsó afganisztáni fogolytáborának ellenőrzését az afgán hatóságoknak. Egyidejűleg köszönetet mondott az országa érdekében hozott amerikai áldozatokért.

Kitartott ugyanakkor azon korábbi bírálatai mellett, amelyek szerint amerikai katonák afgán polgári személyekkel szemben követtek el visszaéléseket.