Idén eddig csaknem 31 ezer védett kétéltűt mentettek meg természetvédők a Pest megyei Farmos határában, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban.

(MTI) - A 2006-ban indult békamentési akcióban 2013. március 13-ig 250 ezer állatot sikerült biztonságosan átjuttatni a szaporodóhelyüket a telelőhelytől elválasztó műúton, döntő többségében az idén az év kétéltűjének választott barna ásóbéka példányait.

A békák vonulását a néhány napra visszatérő tél ugyan megszakította, de a hó elolvadását követően újra vonuló békák, és az őket megmenteni igyekvő emberek tűnhetnek fel az út mentén - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park hétfőn az MTI-vel.

A nemzeti park idén is lehetőséget kínál családoknak, óvodáknak és iskoláknak, hogy a mentési akcióban tevékenyen részt vegyenek. Ebben az évben 25 intézmény és összesen 850 fő látogató jelezte részvételi szándékát.

A mentésen az érdeklődők megismerhetik a barna ásóbékát, a vöröshasú unkát, a zöld levelibékát és a dunai tarajosgőtét. A felsorolt fajokon kívül még 5 kétéltű- és 5 hüllőfaj jelenlétét sikerült kimutatni a területen. A békák mellett a különféle bogarak, pókok és ezerlábúak világa is rengeteg felfedeznivalót kínál.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park működési területén több helyszínen bekapcsolódhatnak a látogatók a mentési akciókba. A Gerecsében a nemzeti park civil szervezetekkel közösen Tardos, Tarján és Tata településeken, míg civil szervezetek önkéntesei Hont és Tinnye közelében mentik az autók kerekeitől a békákat.