Kiválasztották a hatodik alkalommal meghirdetett európai ifjúsági Károly-díj nemzeti továbbjutóit: Magyarországot a veszprémi Best Bizottság non-profit szervezet képviseli a versenyben, amely az európai országokban élők közötti megértés javításáért odaítélt díjért folyik - tájékoztatta az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája az MTI-t.

(MTI) - A díjat olyan fiataloknak adományozzák, akik tevékenységükkel hozzájárultak az európai országokban élők közötti kölcsönös megértés növeléséhez. A díjra 16 és 30 év közöttiek pályázhattak már meglévő projektjeikkel. Az ünnepélyes díjátadót május 7-én rendezik meg németországi Aachenben.

Magyarországról a veszprémi Best Bizottság Life is Plastic! It's Fantastic! elnevezésű projektje jutott tovább az európai fordulóba.

Az 1989-ben alakult veszprémi Best Bizottság önálló non-profit szervezetként működik a Pannon Egyetemen. Évről évre bővülő szakmai és kulturális programokat kínál az egyetemi diákságnak. A legfontosabb rendezvénye a minden évben megszervezett nyári egyetem, amelyen egy kiválasztott témában az Európa különböző országaiból érkező fiatalok angol nyelvű előadásokon és céglátogatásokon vesznek részt. Emellett a résztvevőknek lehetőségük nyílik az egyetem és az ország kultúrájának, történelmének, szokásainak megismerésére. A 2012-es évben az olaj- és a műanyagipar volt a nyári egyetem témája, a rendezvényen 22 külföldi hallgató vett részt Európa 14 országából - közölte a tájékoztatási iroda.

Az első fordulóban a legalább két EP-képviselőből és egy ifjúsági szervezet képviselőjéből álló nemzeti zsűrik választották ki a tagállamok győzteseit. A magyar nemzeti zsűri tagja Bagó Zoltán (Fidesz-KDNP) néppárti és Göncz Kinga (MSZP) szocialista EP-képviselő, valamint Szayly József, a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének alelnöke volt. A végső döntést az EP elnöke, három európai parlamenti képviselő és az aacheni Nemzetközi Károly-díj Alapítvány négy képviselője hozza meg, az európai díjazottakat május elején jelentik be.

Az EP és az aacheni Nemzetközi Károly-díj Alapítvány közös díjának három nyertes pályázata 5000, 3000, valamint 2000 eurót kap. A nyertes projektek példaként szolgálnak, és megmutatják az európaiaknak, hogy miként élhetnek együtt közösségként. Fiataloknak szóló csereprogramok, európai vonatkozású művészeti és online projektek tartoznak az elmúlt évek kiemelt kezdeményezései közé - olvasható a közleményben.