Bukarestben megnyílt Sebestyén József Dialógus című örökségvédelmi fényképkiállítása, amely a kárpát-medencei, illetve a nyugat-európai épített örökség közötti hasonlóságokra és különbségekre hívja fel a figyelmet.

(MTI) - Romániában korábban az erdélyi Sepsiszentgyörgyön bemutatott kiállítás most a Balassi Intézet bukaresti kulturális központjában tekinthető meg. A tárlatot Kósa András, az intézet igazgatója és Kovács József romániai műépítész, örökségvédelmi szakember nyitotta meg. A kiállításon olyan fényképeket láthat a közönség, amelyek hasonló formajegyeket viselő, kárpát-medencei és nyugat-európai műemlékeket állít egymás mellé.

Sebestyén József, a Belügyminisztérium örökségvédelmi főosztályának munkatársa az MTI-nek szerdán elmondta: a fotókkal elsősorban arra az egységes európai kulturális térre akart rávilágítani, amely Nyugat-Európától Közép-Európáig terjed, és ami a műemlékek hasonló formajegyeiben is tükröződik.

Kevésbé akart rávilágítani a műemlékek környezete közötti különbségekre, sokkal inkább az épületek állapota között megfigyelhető eltérésekre összpontosított. A műemlékek nem csak a helyi közösségek állapotát és gazdasági fejlettségét tükrözik, hanem az illető országnak az örökségvédelemhez való hozzáállását is mutatja, azt, hogy milyen szervezési keretek között zajlik a műemlékvédelem, hogyan segítik a tulajdonosokat, hogy megóvják az épületeket, és ne vesszenek el az értékek - magyarázta.

A fényképek az elmúlt tizenöt évben készültek - mondta Sebestyén József. Tapasztalatai szerint Franciaországtól, Hollandián keresztül, egészen Skóciáig a helyi közösségek igényesebbek a környezetükkel, ami a jobb gazdasági helyzetükkel is magyarázható, de nem csak ettől függ, hanem az értékszemlélet a döntő. "Nem állítom azt, hogy a mi vidékünkön ne lennének az emberek büszkék az értékeikre, csak kevésbé nyilvánul meg ez a gyakorlatban, sokkal inkább szavakban fogalmazódik meg" - hangoztatta Sebestyén József.

Kiemelte, a legborzasztóbb az, hogy sok esetben szakszerűtlen beavatkozások nyomán úgy pusztulnak el értékek, hogy azokról nem is volt tudomásuk az ilyen rejtett kincseket őrző épületekben és azok környékén élő embereknek.

Hozzátette: magyar-román viszonylatban is az országok közötti intézményes örökségvédelmi kapcsolatokat kellene erősíteni, hiszen olyan közös örökség birtokában van Románia és Magyarország is, ami Közép-Európa kulturáltságát mutatja.