A nemzetgazdasági miniszter a NAV-nál azt mondta, a finomhangolások következnek, a kormány pedig szerdán tárgyal a pénztárgépekről.

A nemzetgazdasági miniszter kedden azt mondta, hogy véget értek a nagy adórendszerbeli átalakítások, most a finomhangolások következnek. Varga Mihály az Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti központjában tett munkalátogatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón beszélt erről. A politikus kifejtette: új miniszterként fontosnak tartja, hogy a háttérintézmények munkájáról tájékozódjék.

Határozott, de ügyfélbarát hivatalt

Első látogatása azért vezetett az adóhatósághoz, mert a több mint 22 ezer embert foglalkoztató hivatal garantálja a bevételek 92 százalékát. Varga Mihály elmondta: a NAV-tól azt várják, hogy hatékonyan lássa el munkáját, a tisztességes adózókat ugyanakkor ne zaklassa, és jusson el olyan területekre is, ahol eddig nem fizettek adót. A miniszter elmondása szerint azt is kérte az adóhatóságtól, hogy ügyfélbarát módon járjon el.

A kormány szerdán tárgyal a pénztárgépekről

A kormány szerdai ülésén foglalkozik újra a pénztárgépek kérdésével, s azzal, hogy az új gépek beszerzése milyen kompenzációval történjen - jelentette be a miniszter a munkalátogatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Varga Mihály azt mondta, nagyon egyszerű rendszerre törekszenek, a kompenzáció összegéről még vita van, de azt szeretnék, ha nem lenne akadálya a pénztárgépcserének. Az átállás május 31-i határideje tarthatónak tűnik, s a parlament által jóváhagyott bevételt reményeik szerint realizálni tudják.

És a fordított adózásról

A kormány ugyancsak szerdán foglalkozik azzal, hogy milyen további lépéseket javasoljon, miután az Európai Bizottság nem támogatta a fordított adózás bevezetését az élősertés, félsertés és takarmányok értékesítésére vonatkozóan. A ciprusi helyzetre utalva Varga Mihály kifejtette: a magyar kormány a bankokat adóztatja, nem a betéteseket. Úgy vélekedett, a legnagyobb védettséget az adja a magyar betéteseknek, ha hazahozzák a pénzüket. Erre büntetőkamat nélkül volt is lehetőség - emékeztetett.

Vida Ildikó: a NAV az egyik legjobban működő szervezet

A mai magyar közélet egyik legjobban működő szervezetének mondta a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt a szervezet elnöke a sajtótájékoztatón. Vida Ildikó hangsúlyozta: az összevonás eredményei már láthatóak, az adó- és vámszakmai közös akcióik - amelyekben sok esetben a bűnügyi nyomozók is részt vesznek - nagyon sikeresek. Személyi vagy szervezeti változásokat nem terveznek, a feladatokat figyelembe véve optimálisnak tartják a mostani szervezeti felállást.

A hivatal ügyfélbarát ügyintézésre törekszik, erősíti ügyfélkapcsolatait és szolgáltató jellegét. Vida Ildikó erre többek között azt hozta fel példának, hogy az ügyfélszolgálatok több helyen már hosszított munkarendben dolgoznak, az adó- és vámrészlegek közös ügyfélszolgálatokat működtetnek. Erősítik az ellenőrzést is, nem csupán a bevételek biztosítása érdekében, hanem azért is, hogy megvédjék a jó adózókat, hogy azok ne kerüljenek versenyhátrányba - tette hozzá.