Gyengült a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe az elmúlt héten, a forgalom kissé nőtt az előző héthez viszonyítva.

(MTI) - A BUX egy hét alatt 1,94 százalékkal, 355,90 ponttal gyengült, 17 999,08 ponton zárt pénteken.

A vezető részvények közül csupán a Magyar Telekom tudott erősödni, míg a hét vesztese az OTP volt, 4,3 százalékos eséssel.

A részvénypiac heti forgalma 46,5 milliárd forint volt, míg az előző héten 45,3 milliárd forint értékben születtek üzletek.

A héten a Ciprussal kapcsolatos hírek a részvénypiacra is rányomták a bélyegüket, mivel a szigetországban még a múlt hét végén kisebb roham indult a bankbetétek kivételére, miután híre ment, hogy a szigetország 10 milliárd eurónyi nemzetközi hitelcsomaghoz jut, ennek fejében viszont tíz százalékponttal emeli társasági adóját, a bankbetéteket pedig egyszeri illetékkel és kamatadóval sújtja.

Ezen hírek hatására gyengüléssel kezdték a hetet az európai tőzsdék, így a BUX is csökkent, a forint pedig tizennégy havi mélypontra gyengült az euróval szemben hétfőn délelőtt.

A következő napokban megnyugodtak a piacok, miután kedden a ciprusi parlament nem szavazta meg a betétek megadóztatásáról szóló javaslatot. Ennek a hírnek köszönhetően a pánikhangulat egyelőre lecsillapodott, a BUX szerdán 1,70 százalékos pluszban zárt.

Csütörtökön - elsősorban a reggel megjelent gyenge német makrogazdasági adatok miatt - kisebb gyengüléssel zárt a BUX, de nem érkeztek olyan hírek, amelyek erőteljesen elmozdították volna az árfolyamokat valamelyik irányba. A hetet ugyanakkor már nagyobb mínuszban zárta a budapesti részvényindex, miután az addigi stabilról negatívra rontotta a hosszú távú magyar adósosztályzatokra érvényben tartott kilátását a Standard & Poor's hitelminősítő intézet.

Az OTP árfolyama 4,3 százalékkal 4450 forintra gyengült az elmúlt héten.

A Mol-részvények ára 1,56 százalékkal 16 400 forintra csökkent.

A Magyar Telekom ugyanakkor erősödött: egy hét alatt 2,78 százalékkal, 407 forintra nőtt az árfolyama.

A Richter árfolyama 0,74 százalékkal 33 450 forintra csökkent, míg a másik gyógyszeripari részvény, az Egis több mint 4 százalékos gyengüléssel 18 470 forinton zárta a hetet.

A kis és közepes kapitalizációjú részvények mutatója, a BUMIX 1,43 százalékkal, 14,37  ponttal 988, 21 pontra csökkent.