Silvio Berlusconi médiamágnás, volt olasz miniszterelnök pénteken ártatlannak vallotta magát a milánói fellebbviteli bíróság előtt.

MTI - A bíróság az úgynevezett Mediaset-ügyben vizsgálja újra a politikus ellen adócsalás vádjával első fokon kiszabott, négy év szabadságvesztésről szóló ítéletet.

"Semmi közöm azokhoz a vádakhoz, amelyeket ellenem hoztak fel" - szögezte le Belusconi, aki azzal érvelt, hogy a vizsgált időszakban (2003-ban és 2004-ben) Olaszország miniszterelnöke volt, és akkor egyáltalán nem foglalkozott a televíziós jogok kérdésével.

A Mediaset néven ismert perben az ügyészség azzal vádolta Berlusconit, hogy cége az Egyesült Államokban 470 millió dollár értékben vásárolt amerikai televíziós sorozatokat off-shore cégeken keresztül.

A szerződésekben azonban hamis összeget tüntetett föl, hogy csökkentse az Olaszországban fizetendő adót. Berlusconit október 26-án adócsalásért négy év szabadságvesztésre ítélte a milánói bíróság, amely megállapította, hogy az általa birtokolt televíziós társaságok a közvetítési jogdíjakkal csalva megkárosították az olasz államot.

Más kérdés, hogy a büntetés ténylegesen egy évre csökken a 2006-ban elfogadott amnesztiatörvény miatt, amely még a balközép kormány idején született, ezzel akarták ugyanis enyhíteni a börtönök túlzsúfoltságát. Berlusconi "politikai ítéletnek" tartotta a kiszabott büntetést, hozzáfűzve, hogy az ellene indított minden eddigi per "politikai indíttatású volt".

Miniszterelnökként Berlusconi több igazságügyi törvényt fogadtatott el a parlamenttel, amelyek révén az ellene indított bírósági eljárások nagy részét felfüggesztették. Emiatt az ügyek túlnyomó része elévült addigra, mire Berlusconi - kormányfőként élvezett mentességét elveszítve - bíróság elé állhatott volna. Az októberi ítélet megszületése után úgy tűnt, hogy végleg lelép a politika színpadáról, mégsem ez történt.

A vasárnapi és hétfői parlamenti választásokon részt vett az általa vezetett jobbközép pártszövetség, amely váratlanul jó eredményt ért el, Berlusconi politikai "föltámadását" pedig a kommentátorok valóságos csodának minősítik.