Hazaárulás miatt feljelentést tett kedden az angolai ellenzék legnagyobb pártja, az UNITA az ország államfője, José Eduardo dos Santos ellen, arra hivatkozva, hogy az elnöknek szerepe volt a 2008-as és a 2012-es választások manipulálásában.

MTI - Vitorino Nhani, a Nemzeti Unió Angola Teljes Függetlenségéért (UNITA) főtitkára szerint 123 bizonyítékkal és 57 tanúvallomással rendelkeznek, többek között hatalommal való visszaélésekről, szabotázsról és a választási eredmények meghamisításáról. Nhani közölte: a feljelentéssel egyben az igazságszolgáltatás függetlenségét is tesztelni akarják.

Az ellenzéki párt az államfő mellett más, a hatalomhoz közel álló személyiségeket is perbe fogna, mert José Eduardo dos Santos "tettestársainak" tartja őket: közöttük van például az országos választási bizottság elnöke. Az UNITA által kifogásolt két parlamenti választást egyébként a nemzetközi közösség elfogadta, s mindkettőn az államfő pártja, az immár évtizedek óta hatalmon lévő Népi Mozgalom Angola Felszabadításáért (MPLA) győzött. 2012-ben az MPLA 71,84 százalékot, az UNITA pedig 18,6 százalékot kapott.

Angola, az egykori portugál gyarmat 1975-ben nyerte el függetlenségét, s ezt követően azonnal polgárháború tört ki a Kuba és Szovjetunió által támogatott MPLA, valamint a dél-afrikai és amerikai támogatást élvező UNITA között. 1991-ben az MPLA elnöke, José Eduardo dos Santos tűzszünetet kötött Jonas Savimbivel, az UNITA vezetőjével, majd a következő évben rendezett többpárti választásokat az MPLA nyerte meg. A vesztes UNITA újrakezdte a harcot, amely csak Savimbi 2002-ben bekövetkezett halálával ért véget. A 27 éves polgárháborúban másfél millióan haltak meg és négymillió ember vesztette el otthonát.