A múlt évi kiemelkedő innováció elismeréseként átadták a 2012. évi Magyar Innovációs Nagydíj elismeréseket csütörtökön a Parlamentben.
(MTI) - A Magyar Innovációs Nagydíjat az NNG Kft. kapta az "iGO Automotive" navigációs szoftvertermékért, az elismerést Kövér László házelnök és Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára adta át Balogh Péter vezérigazgatónak.

Kövér László köszöntőjében kiemelte: az innovációban élenjárók ünneplése a nemzet közös ügye. A tudás, az innováció nemcsak gazdasági, hanem demokráciakérdés is - tette hozzá.

Az ünnepségen Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, a bíráló bizottság elnöke rámutatott arra, hogy a versenyképesség egyik legfontosabb eszköze a kutatás, fejlesztés, innováció, amely a válságból kivezető utat is jelentheti.

Magyarország a globális versenyben sikeres a kutatás, fejlesztés, innovációban, a magyar export 20 százaléka magas hozzáadott értékű termék, és ez az arány térségi összehasonlításban a legmagasabb - tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta: a hazai kutatás, fejlesztés, innovációs ráfordítás 2011, ben a GDP, 1,2 százalékát tette ki, 2012, ben ez az arány magasabb is lehet, és a örömteli, hogy a kétharmada a vállalkozásoktól jön.

Az államtitkár szólt arról, hogy 2014, 2020 között valódi és minőségi áttörés lehet elérni ezen a terülten. Ebben az időszakban az uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kell fordítani, és minimum 400 milliárd juthat ebből közvetlenül a kutatás, fejlesztésre, közvetve más lehetőségekből ez tovább növekedhet.

Cséfalvay Zoltán, a bíráló bizottság elnökeként elmondta: a 2012, es innovációs nagydíj felhívásra 28 pályázat érkezett, az értékeléskor az eredetiséget, a gazdasági sikert, társadalmi hasznosságot kiemelten kezelték. A bíráló bizottság 22 pályázatot minősített innovatívnak, közülük 8 legsikeresebb kapott elismerést.

Balogh Péter, a 2012. évi Magyar Innovációs Nagydíjat elnyert izraeli, magyar kooperációban indult NNG Kft. vezérigazgatója az MTI, nek elmondta: a mostani magas elismerés legjobb példája annak, hogy a kiemelkedő tehetségű munkatársakat összegyűjtve, minden szabályt betartva is lehet Magyarországról komoly sikereket elérni nemzetközi szinten.

A zsűri indoklása szerint az NNG Kft. által kifejlesztett iGO Automotive navigációs szoftver korszerű megoldást kínál az autóipar szereplői számára, hogy ne csak a csúcs, , hanem az alacsony kategóriás járművekbe is minőségi, gyárilag beépített navigációs alkalmazások kerüljenek. Az iGO Automotive globális navigációs megoldás 118 országot lefedő tartalom, portfólióval rendelkezik, a felhasználó partnerek több mint 60 országot képviselnek, a hangutasítások pedig 50 különböző hangon és nyelven hangzanak el. Az iGO Automotive termékfejlesztésnek köszönhetően az NNG Kft. 2012, ben 34 százalékos árbevétel növekedést ért el, ami 1,6 milliárd forint többletbevételt jelentett.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2012. évi Ipari Innovációs Díjában valamint az Ipari Közhasznú Nonprofit Kft. 2012. évi szervezeti Innovációs Díjában részesült a BalaBit IT Biztonságtechnikai Kft. a tevékenység, felügyeleti eszközök új generációjának kifejlesztéséért.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 2012. évi Környezetvédelmi Innovációs Díját vette át a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt. víztakarékos, öntözési és halászati fejlesztéseiért.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 2012. évi Agrár Innovációs Díját kapta a debreceni Farmgép Kft. új, korszerű permetezőgépek kifejlesztéséért.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal 2012. évi Innovációs Díját kapta a GRP Plasticorr Kft. a műgyanta alapú Plastimol PR javító bilincs kifejlesztésért.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2012. évi Innovációs Díja elismerésben a Mikropakk Műanyag,  és Fémfeldolgozó Kft. részesült

a kétkomponensű PUR, habokhoz kifejlesztett MikaTech membrán rendszerért.

A Magyar Innovációs Szövetség 2012. évi Innovációs Különdíját a Jáger Prod Kft. kapta a kültéri nagyelosztó szekrények termékfejlesztéséért.

Az ünnepségen köszöntötték a kiemelkedő innovációt benyújtó pályázatok képviselőit is.