Aranyérmet nyert az Unicum és az Unicum Szilva a kiemelkedő minőségű párlatok világversenyén, a World Spirits Award nevűn - közölte a Zwack Unicum Nyrt. 

A jubileumi, tízéves - idén minden eddiginél nagyobb érdeklődésnek örvendő - klagenfurti versenyen a nemzetközi szakemberekből álló zsűri 30 országból 430 minőségi mintát kóstolt. A két magyar italnál - amelyek a bitter kategóriában nyertek - az "egyedi, tökéletes összhangot alkotó és hosszantartó ízvilágot" méltatták. Az Unicum Szilvánál kiemelték a "füvek és gyümölcsök nemes együttesét" is.

Minősített, magyar gyártású bitter eddig még nem ért el ilyen kimagasló eredményt. Szintén aranyérmes lett (és immár nem először) egy másik minőségi Zwack-termék, a Kalinka vodka. "A világszerte ismert és elismert WSA jelmondata: egyszerűen a legjobb párlatokban. Éppen ezért nagy megtiszteltetés számunkra, hogy vállalatunk két zászlósterméke egyszerre részesült a legjobbaknak járó rangos nemzetközi elismerésben.

Eddig csak a magyar piac, a magyar fogyasztóink részéről kaptunk pozitív visszajelzéseket, ez volt az Unicum Szilva első nemzetközi megmérettetése. A nagy sikerre való tekintettel a jövőben számos hasonló minőségi innovációt tervezünk" - fogalmazott Zwack Sándor igazgatósági elnök a közlemény szerint. A World Spirits Award az egyetlen olyan megméretés, ahol a nevezések száma korlátozott: minden évben maximum 450 mintát kóstolnak végig, hogy biztosítsák a legjobbak kiválasztását.



Az Unicum története

Az Unicum az egyik leghíresebb magyar védjegy, amely a Zwack cég tradicionális gyomorkeserű likőrjét (bitter) jelöli. A likőrt 1883-ban szabadalmaztatta a Zwack János és Társa, a recept létrejöttét azonban a gyártó 1790-re teszi. A Zwack Unicum Nyrt-t is magába foglaló Hungaricum Klub az Unicumot hungarikumként tartja számon.

Erőteljesen keserű, száraz jellegű likőr, főként aperitifként fogyasztják étvágygerjesztő hatása miatt. Receptje titkos, az esztergomi Prímási- és Főkáptalani Levéltárban van titkos letétben. Több mint negyven gyógy- és fűszernövény keverékéből készül.

Az italt a gyártó legendáriuma szerint 1790-ben alkotta meg II. József udvari orvosa, a Zwack család egyik őse. A történet szerint dr. Zwack, a császár udvari orvosa különleges gyógynövénylikőrrel kínálta uralkodóját, II. Józsefet, aki állítólag nem győzte magasztalni a csodálatos italt, és azt mondta, „Das ist ein Unicum!” („Ez egyedülálló!”)



A Zwack J. és Tsa. 1840-ben alakult a budapesti Marokkó udvarban. Az Unicumot 1883-ban vették lajstromba (védjegyezték) és kezdték gyártani, a mára már jól ismert gömbölyded üveggel és fehér alapon piros kereszttel. Az 1890-es évekre a gyár kinőtte önmagát, így Zwackék a külső Ferencváros Duna-parti részére, a IX. kerületi Soroksári útra telepítették cégüket, mely mind a mai napig ott található. A cég, amely fénykorában több, mint kétszáz különböző italt gyártott és Közép-Európa egyik legjelentősebb szeszfőzdéje volt, és császári udvar hivatalos szállítójává vált.

Az Unicum arculatától mára már elválaszthatatlanná vált a gömb alakú unicumos üveg. a "vizesember-plakát" és a kereszt. A vizesember-plakát az 1905–1909 között készült. A megmaradt reklámplakáton egy vízből felbukkanó férfi örül himbálódzó palackjának. A plakáthoz hasonlóan nagy hírnévre tett szert az 1930-as években A szerencsés flótás című Macskássy-film. Sokan nem is gondolják, hogy az unicumos üveg például azért lett gömb alakú, mert a platonista filozófusok szerint a gömb a legtökéletesebb alakzat és egyben a lélek formája. A védjegyen látható arany Szent István kereszt a négy égtájat szimbolizálja, de ezzel együtt a négy őselem emberi testre gyakorolt jótékony hatását is megjeleníti.



Az 1940-es évek megviselték a Zwack céget. 1944-ben 3 bombatalálat érte a gyárat, amely súlyos károkat szenvedett, ami pedig az épületből megmaradt, azt a németek kivonulásuk előtt felgyújtották. A gyárat teljesen helyreállították, ám 1948 őszén államosították, de a család hamis receptet adott át az államnak. A család kalandos körülmények között kényszerült elhagyni az országot, majd Olaszországban kezdték előállítani az Unicumot. Ettől fogva kétféle Unicum létezett: egy állami tulajdonban lévő hazai, és egy az Olaszországban előállított eredeti, melyet külföldön forgalmaztak.

Zwack Péter 1970-ben vette át az akkor Olaszországban működő Zwack-cég irányítását, majd a 80-as években ő lett az első nagytőkés, aki visszavásárolta korábban államosított családi tulajdonát 1989-ben, és megkezdhette az eredeti Zwack Unicum újbóli magyar gyártását, majd 1993-an a vállalat részvényeit bevezették a tőzsdén.