Áradnak a folyók a Tiszántúlon, készültség van a Kaposnál is, Baranyában a duzzadó patakok okoznak gondot.
 

A Tiszán levonuló árhullám most 716 centiméteres vízállással Szolnoknál tetőzik, a lehullott eső nyomán a Felső-Tiszán újabb vízszintemelkedések alakultak ki. A csapadékos idő következtében az elmúlt 24 órában a belvízzel borított terület a Közép-Tisza-vidéken csaknem kétezer hektárral nőtt, így már több mint 18 ezer hektárnyi föld áll víz alatt.

A Zagyva-Tarna-vízrendszerben egy újabb árhullám indult el, Jászteleknél az első fokú árvízvédelmi készültséget meghaladó, 355 centiméteres vízállást rögzítettek. A Zagyva áradása miatt szombat 8 órától első fokú készültséget rendeltek el a folyó Újszász-Jászberény közötti szakaszán. A Tiszán és mellékfolyóin 394 kilométer hosszú védvonalon folyik az első foknak megfelelő árvízi védekezés, és továbbra is másodfokú a készültség a Hortobágy-Berettyón Karcag és Kisújszállás térségében, 52 kilométeres védvonalon.

A Közép-Tisza-vidéken a belvíz alatt álló 18 ezer 250 hektárból 5 ezer 400 hektár vetés és 4 ezer hektár szántó. A Kötivizig szakemberei folyamatosan végzik a szivattyúzást, vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, uszadékok eltávolítását a szivattyútelepeknél és egyéb műtárgyaknál. Az elmúlt 24 órában 38 torkolati szivattyútelep és 9 db mobil szivattyú csaknem 2,3 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. A belterületi elöntések miatt három önkormányzat, Fegyvernek, Jászalsószentgyörgy és Tomajmonostora folytat védekezést a belvíz ellen.

Áradnak a folyók a Tiszántúlon

Az újabb esők hatására ismét valamennyi folyó árad a Tiszántúlon, s nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága is a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság területén, ahol az ebben a hónapban lehullott összes csapadék - 116 milliméter - négyszerese a sokéves márciusi átlagnak.  Továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Hortobágy-Berettyón, szombat délelőtt pedig másodfokúra növelték a belvízvédelmi készültséget a Berettyó alsó belvízvédelmi szakaszán.

A Tivizig felügyelte területen egy nap alatt 3200 hektárral nőtt a belvízi elöntés nagysága,  a 12 belvízvédelmi szakaszból 8-on védekeznek: hat szakaszon már másodfokú, kettőn pedig első fokú a készültség. Jelenleg összesen 21 800 hektár áll víz alatt, melyből 4300 hektár vetés, 4600 hektár szántó, 8750 hektár rét és legelő. Az igazgatóság 17 szivattyútelepet üzemeltet, amelyek több mint 1,7 millió köbméter vizet emelnek át naponta a befogadó folyókba, csatornákba - ismertette a részleteket Bara Sándor.

Készültség a Kaposnál

A különösen nagy mennyiségű csapadék és a hóolvadás miatt emelkedik a Kapos vízszintje, Dombóvárnál a vízállás már elérte a harmadfokú belvízvédelmi készültségi szintet. A Sajón napközben folytatódik az áradás, holnap reggelre Sajópüspökinél a harmadfokú készültségi szintet megközelítő vízállások alakulhatnak ki.

Baranyában már védekeznek

Baranyában több településen megkezdődött a védekezés az árvíz ellen a hirtelen elolvadt hó és az esőzések miatt - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Kasza Anett elmondta: a Gödrei-vízfolyásnál Sásdon homokzsákokkal és szivattyúkkal igyekeznek megelőzni a vízkárokat. Hozzátette, a Völgység-patak vízszintje folyamatosan emelkedik, az Orfűi-patak pedig kilépett a medréből, a víz azonban nem veszélyeztet lakóházakat. A pincéket elöntő víz miatt eddig Pécsről, Szigetvárról és Magyarszékről érkezett bejelentés a katasztrófavédelem főügyeletére. Egerágon egy beszakadt pincébe csúszott egy teherjármű.