Noha Barack Obama az izraeli és ciszjordániai látogatása során nem lépett fel konkrét kezdeményezéssel a közel-keleti békefolyamattal kapcsolatban, az izraeliek arra számítanak, hogy a szombaton Jeruzsálembe visszatérő John Kerry amerikai külügyminiszter, az elnök tárgyalásainak eredményeire alapozva már ilyeneket terjeszt elő  - írták pénteken amerikai naplapok.

(MTI) - "Barack Obama elnök arra biztatta az izraelieket, hogy az önfenntartás és az empátia szellemében haladjanak határozottan a tartós béke biztosításának irányába, ám a palesztinokhoz még élesebb ultimátumot intézett azzal, hogy ejtsék azokat az előfeltételeiket, amelyek megakadályozták a tárgyalások újabb fordulóját" - írta a The Washington Post.

A lap szerint az elnök a Jeruzsálemi Nemzetközi Kongresszusi Központban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő felé mozdult el attól az egyensúlytól, amelyet eddig az izraeli és a palesztin vezetők között igyekezett fenntartani.

A The Washington Postnak egy amerikai hivatalos személy úgy nyilatkozott, hogy nincsenek konkrét tervek a közvetlen tárgyalások újraélesztésére, amelyek legutóbbi fordulóját több mint négy évvel ezelőtt tartották. A The New York Times viszont arról írt, hogy Kerry azért tér vissza Izraelbe, hogy a "kézzelfogható" dolgokról folytasson eszmecserét.

Sok izraeli "amiatt aggódik, hogy az elnöknek az új nemzedékhez intézett, a haldokló békefolyamat újraélesztésére vonatkozó szenvedélyes felhívását hamarosan konkrét diplomáciai kezdeményezések fogják követni, amelyek szigorú intézkedéseket foglalnak majd magukba"- írta helyszíni jelentésében a lap.

A The New York Times által idézett Joszi Klein író, a Salom Hartman Intézet munkatársa "Izraelhez szóló szerelmes dalként" jellemezte azt a beszédet, amelyet Obama a kongresszusi központban fiatal hallgatóság előtt mondott. A lap az amerikai elnök jeruzsálemi szónoklatát a 2009-ben, a Kairói Egyetemen elmondott beszédével állította párhuzamba, amelynek nyelvezetét úgy alakították ki, hogy az megnyerje az arab hallgatóság bizalmát. "Az a beszéd, amelyet szintén sikeresnek mondtak, csak növelte a várakozásokat, amelyek azonban sohasem teljesültek be" - írta a New York-i lap.

A The Washington Times szerint számos jelből arra lehetett következtetni, hogy "elolvadtak" az Obama és a Netanjahu közötti, korábban hangsúlyos formát öltött nézetkülönbségek. A lap ugyanakkor a The Jerusalem Postot idézve azt írta, az amerikai elnök annak ellenére sem volt hajlandó beleegyezni az Egyesült Államokban Izrael javára folytatott kémkedés miatt életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Jonathan Pollard szabadon bocsátásába, hogy azt a fogadó ország két minisztere is kérte tőle.