Az MSZP támogatja az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség javaslatát, hogy a demokratikus ellenzéki pártok folytassanak egyeztetést az alaptörvény negyedik módosítása után kialakult "alkotmányos válsághelyzetben" - tudatta Mesterházy Attila pártelnök az MTI-vel.

(MTI) - Bajnai Gordon, az Együtt-PM választási szövetség nevében kedden telefonon hívta egyeztetésre Mesterházy Attilát, az MSZP és Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét, valamint Schiffer Andrást, az LMP országgyűlési képviselőjét, hogy közösen dönthessenek arról, hol, mikor és hogyan tiltakoznak az alaptörvény negyedik módosítása ellen. Jávor Benedekkel és Szabó Tímeával, a PM társelnökeivel együtt levelet is intézett az ellenzéki pártok vezetőihez, azt kérve: ebben az ügyben függesszék fel versengésüket, tegyék félre szakmai, politikai nézetkülönbségeiket.

Mesterházy Attila válaszul közölte: minden demokratikus erőnek kötelessége, hogy felhívja a figyelmet a múlt héten elfogadott alkotmánymódosítás jogállamtipró visszásságira. Az MSZP a legerősebb, legszervezettebb, legfelkészültebb és legnagyobb ellenzéki pártként különleges felelősséget visel abban, hogy minden olyan demokratikus fordulatot célzó javaslatot befogadjon, amely Magyarország 2014 utáni újjáépítését, egy új és erős jogállam megteremtését szolgálja, a szocialisták ezért részt vesznek az egyeztetésen.

A pártelnök hozzátette: az MSZP kezdeményezésére létrejött, március elején lezárult közjogi tárgyú ellenzéki egyeztetés sikeres volt, ezért bízik benne, hogy ebben a kérdésben is sikerül megegyezniük.

Az Országgyűlés múlt hétfőn fogadta el az alaptörvény negyedik módosítását, amely az alkotmány részévé teszi az Alkotmánybíróság által megsemmisített átmeneti rendelkezésék nagy részét, valamint több, korábban alkotmányellenesnek ítélt szabályt is. Az alkotmánymódosítás elleni tiltakozásul március 7-én a fővárosi Fidesz-székház udvarára behatolva, két nappal később pedig az Országház melletti Alkotmány utcában tartottak demonstrációt. A módosítás miatt Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is aggodalmának adott hangot.