A rapsicok felszerelésének elkobzását vetette fel a köztársasági elnök az új halgazdálkodási szabályozásról rendezett konferencián a Parlamentben.

Áder János köztársasági elnök megnyitó beszédét egy tiszai halász levelének felolvasásával kezdte, mivel - mint mondta - miután kitudódott, hogy ezen a konferencián részt vesz, az elmúlt napokban meglehetősen sok levelet kapott. A levél írója úgy fogalmazott, hogy szenvedélyes horgászként aggasztja, hogy enyhék a törvények a hallopások esetén, keményebben kellene fellépni a rapsicok ellen és nem értette, hogy miért nem tűnik fel a döntéshozóknak, hogy a halászat már rablógazdálkodásként működik Magyarországon.

A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy ezeket a felvetéseket már az ország több pontján hallotta. Aláhúzta, hogy a készülő szabályozás tétje: hogy a tisztességes horgászok és halászok, vagy pedig a rapsicok paradicsoma lesz-e Magyarország.

Áder János úgy vélte, a szabályozásnak arra kell hangsúlyt fektetnie, hogy az ellentét nem a horgászok és halászok, hanem a törvénytisztelők és a törvénysértők között húzódik.

A köztársasági elnök felvetette, hogy komolyabb elrettentő erővel bírna, ha az új szabályozás lehetőséget adna a hatóságoknak az orvhalászatra és orvhorgászatra használt eszközök elkobozására, legyen szó csónakról vagy használt gépjárműről.

Áder János kitért arra is, hogy a 24. órában vagyunk, és ha valamiből, akkor mások példájából, például a tengeri túlhalászásból érdemes tanulni. Így ha a Földközi-tengerből a halászat miatt tűntek el halfajok, akkor nekünk érdemes megőriznünk természetes vizeink sokszínűségét.

Forrás: Inforadio.hu