A világon naponta halnak meg gyermekek a szennyezett víz, a rossz egészségügyi ellátás és a higiénia hiánya miatt - az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) ezekre a súlyos problémákra hívja fel a figyelmet a víz világnapján.

(MTI) - Naponta mintegy kétezer, ötévesnél fiatalabb gyermek hal meg a szennyezett víz okozta hasmenéses megbetegedésekben világszerte. A népességrobbanás eredményeként az elmúlt 50 évben megháromszorozódott a Föld vízigénye, a nem megfelelő szennyvízelvezetés és szennyvíztisztás, a pazarló vízfelhasználás, a népességrobbanás, az urbanizáció és a növekvő méretű iparosodás pedig súlyos következményekkel jár - emlékeztet az UNICEF közleménye.

A fertőzött víz okozta hasmenéses megbetegedésekben évente mintegy 1,8 millió ember hal meg, az áldozatok 90 százalékát pedig az öt év alatti gyermek teszik ki. Emellett több millió gyermek szenved a gyakran végzetes tífusztól, vérhastól, bélférgektől és a kolerától.

"Ha egy nap kilencven, óvodásgyermekekkel teli busz karambolozna túlélők nélkül, arra rögtön felfigyelne a világ. Pedig gyakorlatilag ez történik, méghozzá napról napra a szennyezett víz, a rossz egészségügyi ellátás és az alapvető higiénia hiánya miatt" - hívta fel a figyelmet Sanjay Wijesekera, az UNICEF vízért és higiéniáért felelős programvezetője.

Bár a népességnövekedés ellenére a szennyezett vízzel összefüggő hasmenéses megbetegedések okozta halálesetek száma az elmúlt évtizedben jelentősen, 1,2 millióról 760 ezerre csökkent, "ez a szám éppen 760 ezerrel több, mint amennyinek lennie kellene" - mutatott rá a vezető.

Az UNICEF 1500 forintból 150 darab víztisztító tablettát tud vásárolni, amellyel 600, 750 liter víz tisztítható meg, ez 120, 150 gyermek napi túléléséhez elegendő. Háromezer forintból 140 egység rehidráló sót tudnak venni, amely megmenti a gyerekeket a kiszáradástól, ötezer forint pedig tíz olyan tesztre elegendő, amellyel megállapítható, hogy a víz alkalmas, e emberi fogyasztásra.