Gödöllőn pénteken megkezdődött a Környezet- és Természetvédő Szervezetek 23. Országos Találkozójának négynapos programsorozata, amelynek nyitórendezvényén a civil szervezetek nehéz finanszírozási helyzetükre hívták fel a figyelmet.

(MTI) - Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület képviseletében hangsúlyozta, hogy csökkent a civil részvétel és az egyeztetés a döntéshozatali és jogalkotási folyamatokban.

Felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt 10 évben reálértéken folyamatosan csökkent a nemzeti parkok költségvetési támogatása. Ugyanakkor rámutatott: a Natura 2000 hálózat mintaként szolgálhatna arra, hogyan lehet összehangolni a természetvédelmi, a gazdálkodási és a vidékfejlesztési célokat.

A monitorozásra, kutatásra azonban nem állnak rendelkezésre források – tette hozzá.
Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace munkatársa nehezményezte a klímatörvény bevezetésének elmaradását, és más felszólalókkal együtt hibának nevezte az önálló környezetvédelmi minisztérium megszüntetését, tekintettel arra, hogy a környezetvédelem intézményrendszere nem tudja hatékonyan ellátni a feladatát. Az ülésen a parlamenti pártok képviselői is részt vettek, és reagáltak a felvetésekre.

Nagy Andor (Fidesz-KDNP), az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának alelnöke elismerte, hogy tapasztalható a környezetvédelem leértékelődése, ugyanakkor úgy vélte: a fenntartható fejlődés mentén át lehetne pozícionálni a környezetvédelmet. A képviselő az elmúlt időszak legjelentősebb beavatkozásának a hulladékgazdálkodási rendszert említette.

Szabó Imre (MSZP) korábbi környezetvédelmi miniszter a hulladékgazdálkodással kapcsolatban arra mutatott rá, hogy nő az illegális lerakók száma, ugyanakkor az önkormányzatok jelentősen emelik a díjakat. Álláspontja szerint folytatni kell a zöldenergia-fordulatot, és szükség van egy új vízgazdálkodási programra. Kepli Lajos (Jobbik) szerint Magyarországon a vízgazdálkodás eddig csak az árvízvédelemre koncentrálódott, ugyanakkor szükségesnek nevezte az ország vízmegtartó képességének javítását.

Jávor Benedek független képviselő, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke egyetértett azzal, hogy erős, önálló környezetvédelmi minisztériumra van szükség, a hatósági rendszerhez pedig forrásokat kell társítani.

Szél Bernadett, az LMP képviselői csoportjának vezetőhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a decentralizált energiaforrások Magyarország számára is a jövőt jelenthetik. Úgy vélte, tervszerűen csökkenteni kellene az össz-energiafelhasználást.

A vasárnapig tartó találkozót a GATE Zöld Klub, a Magonc Alapítvány, illetve a Greenpeace Magyarország szervezte, az eseményt házigazdaként Gémesi György, Gödöllő polgármestere nyitotta meg.