Áder János magyar és Bronislaw Komorowski lengyel elnök is a két ország közötti kereskedelmi forgalom növelésének szükségességéről beszélt pénteken Varsóban üzletemberek előtt.

(MTI) - A magyar köztársasági elnök leszögezte: Magyarország kiszámítható üzleti környezet és stabil adórendszer kialakításával szeretne vonzó célponttá válni a lengyel befektetők előtt.

Áder János a lengyel-magyar üzleti fórumon azt mondta, akár büszkék is lehetnénk a két ország közötti, évente nagyjából hat és félmilliárd euró értékű kereskedelmi forgalomra. A számok mögé nézve viszont az látszik, hogy a csaknem negyvenmillió lakosú Lengyelországba kevesebb magyar áru jut el, mint az ötmilliós Szlovákiába, és ugyanannyi, mint a tízmilliós Csehországba.

"Lengyel barátainkkal közös bennünk a felismerés, és az elhatározás is, hogy ezen a helyzeten ideje lenne változtatni" - jelentette ki az államfő, előrelépésként értékelve, hogy 2010 óta, ha lassan is, de nő a magyar kivitel. Abban is bízhatunk, hogy a magyar gazdasági kibontakozás a lengyel exportőröknek is új lehetőségeket kínál - fűzte hozzá.

Az államfő ugyanakkor megjegyezte: a befektetések terén még több a tennivaló. Az még csak-csak elfogadható, hogy magyar cégek több mint másfél milliárd eurót fektettek be Lengyelországban, a magyarországi lengyel befektetések értéke viszont csupán a negyede ennek, ezen pedig sürgősen változtatni kell - mondta.

Magyarország kiszámítható üzleti környezet megteremtésével, stabil adórendszer kialakításával szeretne vonzó célponttá válni a lengyel befektetők előtt - hangoztatta Áder János a gazdasági fórumot záró beszédében.

Előtte Bronislaw Komorowski lengyel köztársasági elnök is arról beszélt, hogy a válság ellenére több mint hatmilliárd eurós kereskedelmi forgalom - bár azt jelzi, hogy a két ország fontos partnere egymásnak - elmarad a lehetőségektől.

Kiemelte, hogy a forgalom nagy részét kis és közepes vállalkozások bonyolítják, ami mutatja, hogy a magyar és a lengyel emberek közötti kapcsolat továbbra is jó. A legnehezebb időkben is fennmaradó magyar-lengyel barátság az alapja annak a bizalomnak, amely a gazdasági együttműködéshez szükséges - fejtette ki.

A lengyel elnök fontosnak tartotta a szállítási útvonalak fejlesztését is a kereskedelmi forgalom bővítése érdekében.