A zord időjárás ellenére a legtöbb ünnepi programot megtartották pénteken a budai Várban: a szabadtéri műsorokat belső helyszínekre költöztették, de az előre tervezett kiállításokat, koncerteket és bemutatókat szinte kivétel nélkül megtekinthették az érdeklődők.

MTI - A budai Vár utcái szokatlanul néptelenek voltak a déli órákban, azonban az Országos Széchényi Könyvtárban, az I. kerületi önkormányzat aulájában, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában és a Nemzeti Táncszínházban zavartalanul folynak a programok 18 óráig.

A szervezők minden helyszínen elmondták az MTI-nek, hogy a látogatószám ugyan jóval kisebb a megszokottnál, de a zord idő ellenére is sok kisgyermekes család érkezett az állandó és időszaki kiállításokra, valamint az ünnepi rendezvényekre.

A Hadtörténeti Múzeumban a kiállítások mellett programokkal is készültek: fegyverbemutatón ismerkedhettek meg a résztvevők a szabadságharc fegyvereivel, óránként rendhagyó tárlatvezetéseket tartanak, valamint szablyavívás-oktatás, fotókiállítás és történelmi játszóház is várja a családokat. Egyedül a 15 órára meghirdetett Mészáros János Elek-előadást kellett lemondani a rendkívüli időjárási helyzetre tekintettel - tájékoztatta az MTI-t a kiállítási és múzeumpedagógiai osztály vezetője.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára ismét kalandos időutazásra hívta a családokat, amely során az érdeklődők végigjárhatták az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc jelentős színtereit, megismerhették legfontosabb eseményeit és szereplőit a levéltárban őrzött gazdag korabeli irat- és könyvészeti anyag segítségével.

Az eredetileg a Szentháromság téri színpadra tervezett programok a Budavári Önkormányzat aulájában kaptak helyet, itt óriásbábok előadása szórakoztatta délelőtt a kisebbeket, amelyet palotás táncbemutató és -tanítás követett. Délután a Magyar Nemzeti Rézfúvós Kvintett zenéjét hallgathatták meg az egybegyűltek, később pedig a Gergely Éva és Bársony Bálint vezetésével zajló, Hangold újra! című koncertre, majd a Kaláka együttes fellépésére várják a közönséget.

A Magyarság Háza aulájában a látogatók huszárviseletet és fegyverzet-bemutatót, kishuszár-avatást, bátorság- és ügyességi próbákat, fakardvívást és botoló táncot, valamint 1848-as történeteket és mesejátékokat nézhettek meg.

A Szent György téren óránként díszőrségváltás van, aki ezen részt vesz, utána betérhet a Nemzeti Táncszínházba, amely állandó kiállítással és óránként mozdulatművészeti bemutatóval várja a közönséget.

A Magyar Nemzeti Galéria nem készült külön programmal a nemzeti ünnepre, azonban az állandó kiállítások mellett idén egy impozáns időszaki bemutatóval, a Thorma János, a magyar Barbizon festője című tárlattal várja a látogatókat. A galéria ügyeletes muzeológusa az MTI-nek elmondta, hogy tavaly 7800-an látogattak el az intézménybe március 15-én, és bár ez a szám valószínűleg nem fog megdőlni a nap végére, a déli órákban a látogatószám már az 1000 főt is meghaladta. A szakember úgy vélte, hogy a galéria összes ingyenesen megtekinthető időszaki és állandó tárlata a rossz idő ellenére is a Várba csábította a közönséget.

A Budapesti Történeti Múzeumban tárlatvezetést tartottak a Fény és Árnyék - A főváros 1000 éves története című kiállításon, vetített képes előadásokat rendeztek a tavaszi hadjárat és Buda ostromáról, emellett verbunkos zenei programmal és táncbemutatóval is várják az érdeklődőket.

Az Országos Széchényi Könyvtár interaktív családi és gyerekprogramokkal, valamint rendhagyó tárlatvezetésekkel csatlakozott a budavári ünnepi programsorozathoz: pénteken először volt látogatható a Talpra magyar! - Kultusz és emlékezet című kiállítás, emellett számos eredeti 1848-as plakátot, sajtóanyagot és dedikált leveleket, iratot is meg lehetett tekinteni. A gyerekeket komolyzenei koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal és olvasóligettel várták.