A kelet-ázsiai feltörekvő gazdaságokba áramló tőke a lehetőségek mellett komoly veszélyforrást is jelent az ottani gazdaságok számára - figyelmeztet az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) legújabb jelentésében.

(MTI) - A gazdasági bizonytalanságok közepette befektetői oázisnak tartott, jelentős gazdasági növekedést produkáló térségbe érkező tőke egyszerre jelent lehetőséget és veszélyt is a kelet-ázsiai feltörekvő országok számára - az ADB ezek közé sorolja Kínát, Hongkongot, Malajziát, a Fülöp-szigeteket, Thaiföldet, Szingapúrt, Vietnámot, Indonéziát és Dél-Koreát. A szervezet érvelése szerint a pénz egyrészt lehetővé teszi a térségbeli kormányoknak, hogy projektjeiket olcsóbban finanszírozzák, másrészt viszont a nagyarányú tőkebeáramlás felfelé hajthatja az ingatlanárakat és a kockázatos befektetések vállalását is valószínűbbé teszi.

Reális fenyegetés az is, hogy a befektetők kedvezőtlen nemzetközi vagy helyi adottságokra válaszul hirtelen kivonják tőkéjüket az országokból, ami az ottani eszközök és helyi valuták árának meredek esését vonzhatja magával.

Bár a kelet-ázsiai országok ma jóval erősebbek, gazdaságaik pedig ellenállóbbak az 1990-es évek végi ázsiai pénzügyi válsághoz képest, az egyes kormányok nem tesznek eleget a helyi piacok túlhevülésének megakadályozása és a lehetséges tőkekivonásra sem készülnek fel - írja a fejlesztési bank jelentésében.

Utóbbi valószínűsége ugyanakkor csekély, mivel az országok továbbra is vonzóak az európai és amerikai piacokhoz képest, sokkal inkább a piaci buborékok kialakulása okozhat a jövőben gondokat a feltörekvő piacokon.

A Világbank tavaly december végi jelentésében a világgazdaság számára mind fontosabbá válónak nevezi a térséget, emlékeztetve: a kelet-ázsiai és csendes-óceáni térség 2012-ben 40 százalékkal járult hozzá a globális gazdasági növekedéshez. A szervezet becslése szerint ezek az országok az idén a világátlagnál jóval magasabb, 7,9 százalékos GDP-bővülést produkálnak majd.