A kapcsolt erőművek mára működési határukra értek - mondta Rudolf Viktor, a Magyar Kapcsolt Energia Társaság elnöke szerdán, a XVI. szakmai konferencián Balatonalmádiban.

(MTI) - A mintegy 50 céget tömörítő szakmai szervezet elnöke kifejtette: a kapcsolt energia használatának erőteljes növekedése 2010, ben megtorpant, attól kezdve pedig bizonyos kormányzati szabályozások miatt csökkenni kezdett. Az ágazatot kedvezőtlenül befolyásolta a KÁT,  (kötelező átvételi) tarifák csökkentése, majd a KÁT, rendszer megszűnése, valamint a távfűtésben 2011, ben bevezetett hatósági hőár és a távhő, szolgáltatási támogatási rendszer - emlékeztetett az elnök.

Véleménye szerint "a szabályozó túl szorosra fogta a gyeplőt", emiatt a kapcsolt erőművek mára működési határukra kerültek. Mostanra számos gázmotort leállítottak, vagy csak a következő nagyjavításig tervezik őket működtetni.

Kijelentette: az ágazat megsegítése érdekében a kapcsoltenergia, termelők számára lehetővé kellene tenni a közvetlen villamosenergia, értékesítést, valamint meg kellene oldani a termelők támogatását, például a hatékonyságot növelő beruházások segítésével.

A hatósági hőárak és a villamosenergia, árak nagyon alacsonyak, rossz a szabályozó rendszer, nincsenek meg a kiegyensúlyozott gazdasági működés feltételei. Nehezen finanszírozható a termelők működése, lényegében nincs gazdasági eredmény, így nincsenek a szektorban fejlesztések, beruházások - összegezte a kialakult helyzetet Rudolf Viktor.

Toldi Ottó, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezető, helyettese az erőmű,  és a távhőfejlesztési cselekvési terv ismertetése kapcsán elmondta: a kormányzati szándék az, hogy a magas európai gázárak miatt minél inkább függetlenítse a földgázimporttól az országot. Ennek fő elemei között van az energiatakarékosság fokozása, a megújuló energia használata a lehető legmagasabb arányban, a biztonságos atomenergia, kapcsolódás az európai energetikai infrastruktúrához, hazai szén,  és lignitvagyon, valamint a szénhidrogén, készletek környezetbarát felhasználása.

A magyarországi energetikai helyzetet elemezve kifejtette: Magyarországon kicsi az egy főre eső primerenergia felhasználás (30, 40 százalékkal kevesebb, mint például Csehországnak vagy Dániának), ugyanez igaz az üvegházhatású kibocsátásra is. Ez alapján Magyarország jól áll az Európa 2020 stratégia  teljesítésében, kivéve a megújuló energiák használatát, amelynek részarányát növelni kellene. A kapcsoltenergia, termelés területén  nincs sürgős tennivaló a külső elvárások miatt, de a szektor iránt érzett felelősség azt diktálja, hogy rendezni kell a kapcsolt energia helyzetét - jelentette ki.

Az idén december 31, ig regisztert kell készíteni a nagy hatásfokú kapcsoltenergia, termelőkről - tette hozzá.

A kapcsoltenergia, termelő rendszereket segítő európai szervezet, a Cogen Europe igazgatója, Fiona Riddoch  előadásában rámutatott, hogy az uniós direktíva megerősíti a szektort. Európa több nemzete küzd problémákkal ezen a területen, és ezek a tapasztalatok hasznosak lehetnek a magyar szereplők számára is.

A konferenciát 150 résztvevővel rendezték meg. A rendezvény a nap során pódiumvitával, csütörtökön újabb szakmai előadásokkal és üzemlátogatással folytatódik.