A kutatók számítógépes modellezéssel állapították meg, hogy a jövőben miként hat az éghajlatváltozás a kanadai gleccserekre, az eredmény nem volt megnyugtató. 

A kanadai sarkvidéki szigetvilág gleccserei eltűnhetnek az évszázad végére, és ez 1,4 hüvelyk (3,5 cm) a tengerszint emelkedéshez is fog vezetni. A tanulmányt a Geophysical Research Letters internetes folyóiratban tették közzé csütörtökön (március 7.).

"Még ha azt is feltételezzük, hogy a globális felmelegedés nem annyira gyorsan történik, akkor is nagyon valószínű, hogy a jég riasztó ütemben fog olvadni" – mondta a  tanulmány vezetője, Jan Lenaerts az Utrechti Egyetem munkatársa.  "Annak az esélye, hogy ez lassuljon, nagyon kicsi."

Olvadó jég

A gleccserek világszerte gyorsan olvadnak az éghajlatváltozás miatt. Az Andok gleccsereinek a felszíne Dél-Amerikában 30 százalékkal csökkentek, tömegében pedig 50 százalékos veszteség következet be az 1970-es évekbeli állapotokhoz képest, de a Himalája gleccserei is jelentősen csökkentek Ázsiában.

A sarkvidéki jégtakaró a tavaly nyári olvadást követően már rekordot döntött egy 2012-es tanulmány szerint, melyet a Nemzeti Óceán-és Légköri Kutatóközpont (NOAA) készített. Ebben az új vizsgálatban, mely a kanadai szárazföldtől az Északi-sarkig terjedt, Lenaerts és kollégái egy számítógépes modellt kalibráltak az olvadásra és az elmúlt 10 év adatait vették alapul.

A számítógépes modellel több forgatókönyvet állítottak fel, beleépítve a régebbi éghajlati adatokat is. Az egyik forgatókönyv szerint a globális hőmérséklet 3 Celsius fokot fog emelkedni az évszázad végére. Ez alapján a kanadai szigetcsoport gleccsereinek a nagy része fog eltűnni az évszázad végére. A hó és a jégtakaró visszatükrözi a Föld felszínéről a napfényt, de ha a hó és a jég elolvad, akkor a fényvisszaverő védelem eltűnik. A talaj több napfényt fog befogadni ezzel növelve a bolygónk átmelegedését.

A klímatárgyalásokon elhangzott 2 Celsius fokra tett ígéret betartására eddig nem sok lépés történt, és ha nem történik lényegesebb klímavédelmi intézkedés, a hőmérséklet emelkedése elérheti a 6 Celsius fokot is a Földön.

Tengerszint-emelkedés

Ha a kanadai sarkvidéki szigetcsoport glaciális jege elolvad, akkor ez 3,5 centiméter tengerszint emelkedéshez fog vezetni a kutatók szerint.

A legtöbb figyelmet a grönlandi és az antarktiszi jégtakaró kapja, ami érthető is, mert ez a két legnagyobb egybefüggő jég- és hótakaró a Földünkön. Ezzel a kutatással a kutatók arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy a kanadai jégsapkák olvadása is jelentős változást okoz a bolygónkon, a területen bekövetkező változásokat nem lehet figyelmen kívül hagyni.